SR-BANK ARENA: Denne sesongen endret Norges Fotballforbund (NFF) reglene for cupen. For å kunne kalle seg norgesmester må en spiller ha vært på banen i minimum tre kamper i løpet av veien til Ullevaal. Eller få spilletid i finalen.

Tidligere holdt det å ha vært på banen i én kamp eller i selve finalen.

Dette betyr at fem Viking-spillere ikke blir norgesmestere selv om laget skulle vinne finalen mot Haugesund på Ullevaal 8. desember og de ikke kommer på banen. Erik Arnebrott, André Danielsen, Amund Wichne, Benjamin Källman og Lasse Berg Johnsen står alle med én kamp i årets turnering.

To spillere, Jostein Ekeland og Kristoffer Løkberg, står med to kamper til nå i cupen.

– Dette er den mest tåpelige endringen jeg noen gang har hørt om. Det er helt idiotisk, smeller det fra Viking-trener Bjarne Berntsen.

Mangel på forståelse

– Jeg har prøvd å finne ut hva som har skjedd her. Det står visst et sted at forbundsstyret i NFF har endret dette. Men de som har endret dette kan ikke forstå hva fotball handler om, sier Berntsen til Aftenbladet.

Og fortsetter sin tirade:

– Fotball er lagidrett, det handler om å få en prestasjonsgruppe til å jobbe sammen. Og de som jobber like hardt som de andre hele året, men som tilfeldigvis ikke er gode nok til å være på laget der og da og derfor ikke skal bli cupmester? Dette er bare helt idiotisk.

Han trekker fram Amund Wichne som et eksempel. 22-åringen fra Mandal har vært en lojal reservekeeper i Viking i flere sesonger. I år har han vært på banen i én cupkamp, det var i 2. runde mot Hinna. Ellers har Iven Austbø stått.

– Vi har verdens mest profesjonelle annenkeeper i Amund. Han har vært helt strålende i hele sin Viking-karriere, og det vil være en hån mot han og den profesjonaliteten han viser hvis han ikke blir cupmester hvis vi vinner finalen. Da får vi heller lage pokaler selv. Jeg lurer på hva de holder på med der inne (NFF har kontorlokaler i Oslo). Det er helt latterlig, buldrer Berntsen.

Bjarne Berntsen har latt seg provosere av de nye cupreglene som NFF innførte i år. Foto: Marius Simensen / BILDBYRÅN NORWAY

Sendte mail

Berntsen har gitt NFF beskjed om hva han mener. Lørdag sendte han en mail til forbundet.

– Denne situasjonen vil andre lag også havne i, jeg tipper dette også gjelder for Haugesund. Det er den mest idiotiske innstrammingen av en regel jeg har vært vitne til. For meg viser dette totalt mangel på forståelse av hva fotball handler om.

Nå har han et håp om at hans gamle venner på Ullevaal (Berntsen var i flere år visepresident i NFF) tar til vette.

– Jeg regner med de omgjør denne regelen, det må de bare. Det er såpass mange fornuftige folk i det forbundsstyret. Jeg har nesten ikke ord for hva jeg føler rundt dette, sier Berntsen som i hele sesongen har planlagt ut fra de gamle reglene om at én cupkamp var nok.

– Jeg følger ganske godt med, men lurer på hvordan de har informert klubbene. Jeg hadde ikke fått med meg denne regelendringen.

Amund Wichne er blant spillerne som med de nye cupreglene ikke vil bli norgesmester med Viking med mindre han får spilletid i finalen. Foto: Marius Simensen / BILDBYRÅN NORWAY

– Verdien ble vannet ut

Tidligere toppdommer Rune Pedersen er i dag seksjonsleder for turneringsadministrasjon og arrangement i NFF. Han sier til Aftenbladet at innstrammingen gjelder fordi det har vært for lett å kunne kalle seg norgesmester eller seriemester.

For regelendringene gjelder også for serien. Nå må en spiller ha minimum ti kamper for å bli seriemester med sitt lag.

– Et utvalg har sett på dette, det er et stort arbeid som har pågått en stund, forslaget til endring har vært ute på høring hos kretser og klubber og innstillingen ble vedtatt. Det skal henge litt høyere å kalle seg cup- og seriemester. Opplevelsen var at verdien av disse utmerkelsene var i ferd med å bli vannet ut, forklarer Pedersen.

– Forstår NFF at det kommer reaksjoner på dette?

– Vi forstår at de første som rammes av dette ikke synes det er noe hyggelig, det har vi full forståelse for. Vi har sett at noen år har det vært et veldig høyt antall personer som har fått premier. Kanskje har ikke alle vært helt klar over de nye reglene, vi forstår at det blir reaksjoner og synspunkter på det, sier Pedersen.

Nils Fisketjønn, direktør for konkurranseavdelingen i NFF. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Vurderer å snu

Nils Fisketjønn, direktør i konkurranseavdelingen i Norges Fotballforbund, sier at endringen er kommet for å bli.

– Dette bled vedtatt av et samlet styre i NFF. Tidligere har det holdt å ha ett minutt i én kamp for å bli cupmester. Og det har vært tilfeller der spillere ikke har vært klar over at de er norgesmester.

Men han åpner for å gjøre et unntak:

– Disse endringene ble vedtatt etter at turneringen hadde startet, dermed kan det bli, med respekten i behold, aktuelt å premiere spillerne i inneværende år etter de gamle reglene ettersom det nå er en diskusjon rundt dette.

I tillegg til medaljer til de spillerne som har gjort seg fortjent til det i henhold til reglene, får klubben ti såkalte minnemedaljer som vanligvis går til medlemmer av støtteapparatet og personer i roller rundt klubben. Disse kan klubben fritt også gi til spillere de mener fortjener det, men som ikke har krav på basert på de nye reglene.