Opprykket ble sikret da de vant 4–0 borte mot Åsane søndag ettermiddag. Etter at Kongsvinger tapte 1–2 for Start, kan Fredrikstad i verste fall bli nummer to i Obos-ligaen. De to øverste plassene sikrer opprykk til Eliteserien.

Østfoldingene har nå 14 poengs forsprang til Kongsvinger, med bare 12 poeng igjen i spill. Ligatoer KFUM Oslo vant 1–0 mot Bryne og er syv poeng bak FFK.

– Det er en kjempeforløsning for byen og for gutta at vi har fått det til, sier Fredrikstad-trener Mikkjal Thomassen til VG.

Etter sluttsignalet i Åsane, var det full fest med de mange tilreisende østfoldingene.

– Det er veldig fint å ta det allerede i dag. Det er utrolig, sier FFK-keeper Håvar Jenssen til TV 2.

Fredrikstad tok ledelsen mot Åsane etter 13 minutters spill. Jóannes Bjartalíd dro seg forbi flere mann, før en uheldig Ole Martin Kolskogen gikk inn duellen med færøyværingen og sparket ballen i eget nett.

Landsmann Brandur Hendriksson satte inn 2–0 fra kort hold, før Bjartalíd økte til 3–0. Riki Alba slengte seg med på festen og fastsatte sluttresultatet til 4–0 på overtid.

– Vi føler oss som en sterk enhet og det har vært en god opplevelse å ha vært med på den reisen her i år, sier Thomasson.

Treneren sier at det kommer til å bli feiring hjemme i Fredrikstad i kveld, men vil at spillerne skal være klare til trening i morgen.

– Jeg forventer at de feirer godt, men at de er i form til å gjennomgå en «recovery»-trening i morgen.

TRENERSUKSESS: Mikkjal Thomassen fra Færøyene tok over FFK i slutten av 2022. Allerede på første forsøk ble opprykket til Eliteserien sikret. Foto: Tuva Åserud / NTB

Dermed hadde Fredrikstad gjort sin jobb, men de var fortsatt avhengig av hjelp fra Start. I den kampen tok Kongsvinger ledelsen, men Mathias Grundetjern snudde til 2–1 med en rask dobbel etter timen spilt.

Med andre ord kan nok Grundetjern vente seg noen blomsterbuketter på døren i tiden som kommer.

– Jeg trodde ikke eventyret skulle avsluttes i dag. Jeg trodde vi hadde fire-fem kamper igjen som vi kunne gjøre det på, sier Håvar Jenssen til TV 2.

Bare Rosenborg (26) står med flere seriemesterskap enn Fredrikstad (9) siden 1937. Vi må imidlertid helt tilbake til 1960–61 for å finne det forrige. I nyere tid kan de skilte med et cupmesterskap i 2006 og seriesølv i 2008.

Året etter sølvet rykket de ned til datidens Adeccoligaen. De rykket opp igjen umiddelbart og tilbrakte to sesonger Eliteserien, før de dumpet ned igjen til nivå to. Først nå er de altså tilbake i det gjeve selskap.