Det er uvisst hva Haaland mener om den gigantiske utgaven av seg selv. Men far Alfie Haaland skal ikke være helt fornøyd med fremstillingen.

Hovedpersonen – som forbereder seg til EM-kvalik mot Skottland i lørdag i Oslo – har aldri uttalt seg om den omdiskuterte statuen. Skulpturen i tre ble til ved hjelp av blant annet motorsagen til kunstneren Kjetil Barane.

– Jeg er kjempefornøyd, sier «crossoverartist» Barane til VG.

Pengene fra salget går til kuvøser på et sykehus i Tanzania. Initiativtager Arvid Mæland mener salget av Haaland-statuen «redder utrolig mange liv». Han har vært i kontakt med pappa Haaland.

– Alfie var ikke videre imponert av utseendet, men har ikke sagt noe mer. Jeg regner med at han synes at saken pengene går til oppveier «lack of beauty», skriver Mæland i melding til VG.

NY EIER: Kirsten Risa i Risa AS sikret seg Haaland-statuen på auksjon. Den står nå utstilt sammen med en av firmaets gamle kraner. Foto: Janne Møller-Hansen / VG

Kunstverket av Erling Braut Haaland i landslagsdrakten, står nå plassert i hovedkvarteret til en av landets største entreprenører. Risa AS – med 600 ansatte – holder til i Hå. Det er nabokommunen til Time, der Haaland vokste opp i kommunesenteret Bryne.

– Vi er egentlig litt glade for at den har flyttet dit, sier ordfører i Time, Andreas Vollsund, med et smil. Han var Erling Braut Haalands lærer på barneskolen.

– Ha, ha, ha. Men her passer den. Jeg synes den er kul, sier Kirsten Risa. Den har sprekker etter å ha stått ute i vær og vind på Bryne.

Det har vært en del drama rundt skulpturen.

Statuten har vært plassert i en av Brynes mange rundkjøringer. Den ble senere stjålet fra et tak i byen på Jæren.

Risa kjøpte den etter budkamp på auksjon i januar.

I tillegg til statuen gikk en gnuskalle, oksesæd og en traktor under hammeren, skriver bygg.no.

Det måtte kranbil til for å frakte trestatuen en mil fra Bryne til Nærbø. Den er enda mer voldsom enn originalen som har herjet i Premier og Champions League. Kjempen står nå utstilt i firmaets resepsjon.

– Folk spør om de kan komme innom. Det kommer gjerne barn for å se den, opplyser hun. Risa har også hatt besøk av engelske City-supportere.

«Overgangssummen» til nabokommunen var altså 250.000 kroner. Pengene går til et sykehus i Tanzania. Kirsten Risa viser VG et mobilbilde av en baby.

– Pengene har gått direkte til en kuvøse og et blodtestingsapparat, sier hun.

Nå vil Kirsten gjerne skaffe mer penger til sykehuset i Afrika. Ideen er å gjøre treversjonen av Erling Braut Haaland til «leiesoldat» på Jæren.

– Jeg tenker kanskje at damene i regionen som er i business kan leie statuen av oss. Slik at det kommer inn flere penger til prosjektet i Tanzania. Men det krever kranbil å flytte den, ler hun.

Haaland-feberen har denne våren selvsagt vært like stor på Nærbø som på Bryne.

– Han er helt rå. Vi er kry. Stolte. At det går an for en fra «litla» Bryne, sier rogalendingen og bruker ordene «veldig gildt» om Haaland.