Det er Martine Aurdal, ålesundsjente og leder av samfunnsavdelingen i Dagbladet, som har ført biografien i pennen, i samarbeid med Berit Riise selv.

— Jeg må si at jeg var skeptisk på forhånd. Jeg hadde hørt mye dritt om Berit Riise, som alle andre, og visste ikke helt om dette var noe for meg , sier Aurdal.

Men underveis i arbeidet med boka har hun lært Riise å kjenne på en annen måte.

— Vi har jo en del til felles. Begge har slått seg inn på mannsdominerte områder og begge er lidenskapelig opptatt av fotball, sier Aurdal, som er datter av tidligere nestleder i AaFK, og nåværende leder i Sunnmøre Fotballkrets, Leon Aurdal og Ap-politiker Eva Vinje Aurdal.

Sprengstoff

Boka, som har den foreløpige tittelen «Fotballmamma», blir en bok om livet til Berit Riise, på godt og vondt.

— Både tidligere og nåværende skikkelser i AaFK vil nok ha grunn til å løfte på øyenbrynene når boka kommer. Det er ikke å komme bort fra at tiden i og rundt AaFK har vært sentral i Berit sitt liv, og ting som ikke har vært kjent før, kommer til å komme fram i lyset, sier Aurdal.

Blant annet er det bred omtale av det som skjedde etter TV2-programmet «Tabloid», der hun kom med påstander om daværende AaFK-trener Ivar Morten Normark. Og selvsagt er forholdene mellom sønnene John Arne, Bjørn Helge og AaFK godt belyst.

— Men jeg vil ikke gå i detaljer rundt dette, det sparer vi til boka kommer, sier Aurdal.

Hun understreker at boka også inneholder helt andre ting enn fotball.

— Det er ikke en ren fotballbok, man skal huske at Berit Riise gjennomgikk 10 år med en voldelig ektemann, noe som selvsagt preger boka sterkt, sier Aurdal.

Skeptisk

— Neeeei, tenkte Berit Riise da hun fikk høre forlaget Cappelen Damm sitt forslag til forfatter.

- Jeg var uhyre skeptisk til Martine Aurdal, mest fordi hun er sterkt knyttet til AaFK gjennom familien , sier hun til Sunnmørsposten.

— Men etter hvert som arbeidet med boken har gått fremover, har den skepsisen forsvunnet. I dag vil jeg si vi er veldig gode venner med gjensidig respekt for hverandre, sier Berit.

Hun legger ikke skjul på at arbeidet med boken til tider har vært tungt følelsesmessig.

- Det ripper opp i episoder som man helst vil glemme , sier hun stille.

— Men samtidig har kanskje det sterkeste vært å se Martine gråte underveis, det gir meg et perspektiv på det jeg har opplevd, sier Berit.

Foregangskvinne

- Det har vært stille rundet deg lenge nå. Vil ikke denne boken igjen sette deg og din familie i søkelyset?

— Det vil det nok. Samtidig tror jeg boka kan være med på å gi meg større respekt ute i samfunnet. Om ikke det norske folk forstår at Berit Riise er mer enn det som har kommet fram gjennom media, ja da er det noe galt. Jeg er jo voldsomt inhabil, men man skal huske at jeg som kvinne kom inn i et mannsdominert miljø og fikk satt i gang en del prosesser som siden har blitt en selvfølge rundt om i Fotball-Norge, blant annet det med å innføre mat til spillerne etter trening, sier Riise.

- Er det mange i Ålesund som bør grue seg til boka kommer?

— De har vel ikke noe å frykte, men det kommer noen sannheter for dagen både om den ene og den andre, sier Berit Riise.