Fotball10. August 2008TippeligaenAalesund - stabækk Anthony annan - stabækkFoto: Richard Brevik , Digitalsport Foto: Richard Brevik
6a00d8345233a569e200e54f7070d98833-800wi Foto: Ethiopian Coffee

Mandag startet vi serien om fotballklubber med spesielle navn . Da fokuserte vi på klubber i Europa, eller i hvert fall tilsluttet UEFA. Nå beveger vi oss til litt mer eksotiske himmelstrøk. Til afrikanske land, med spennende baner, spennende spillere – og veldig spennende klubbnavn.

Den algeriske storklubben Hussein Dey er sannsynligvis glad for at familien Bush snart er ferdig i Det hvite hus. De kunne lett havnet i skuddlinjen neste gang George I eller II skal på fiendejakt.

Tøffe tider for politiet

I avdelingen for pretensiøse klubbnavn kan vi nevne at Benfica figurerer to ganger på ligatabellen i Angola. Der finner vi også Primeiro de Maio (Første mai) og Santos . Pelés gamle klubb har mange navnebrødre i Afrika. Men premien for det beste klubbnavnet må gå til Onze Bravos (Elleve tapre)! Etter en sterk seier over nettopp Angola søndag har Benin en historisk sjanse til å komme seg til VM. Den hjemlige serien er dominert av østeuropeisk innflytelse. Her finner vi både Dynamo er og Energie , men også Drager og Pantere .

Tiden da vi lo av at norske håndballag spilte europacup mot Stockholmspolisen er forbi. Men politiet er representert i toppdivisjonen i store deler av Afrika, for eksempel i Botswana og Egypt. Police Union ligger sist i pyramidelandet, mens «kollegene» i botswansk serie gjør det godt på tabellen. Der finner vi i tillegg til Police XI også gjengangeren Santos . Lobtrans Gunners , Township Rollers og Centre Chiefs fortjener også å få navnet sitt i avisen. Det er ikke bare i Det fjerne østen drager er populære. Dragons , eller andre variasjoner av samme navn, er å finne på de fleste afrikanske ligatabeller, for eksempel i det tidligere Zaire, DR Kongo.

Fantasiløshet

Elfenbenskysten er en stormakt i Fotball-Afrika, ja noen vil si i fotballverden. Storklubben i landets serie – og i den afrikanske Mesterligaen – lider under et svært lite fantasifullt navn. Men det er det som skjer på banen som teller, og der er Africa Sports slett ikke verst.

I skøyteløp har vi buljongpar. Men hvordan skal vi beskrive den etiopiske serien, der serieleder Saint George blir pustet i nakken av Ethiopian Coffee ? På den samme tabellen finner vi også Metehara Sugar , Muger Cement , Trans Ethiopia , Insurance , Defence , Air Force og Banks . Er ikke flyvåpenet en del av forsvaret i Etiopia? Med OL fremdeles i bakhodet er det i hvert fall lett å tro at det er rikelig med løpsstyrke i etiopisk fotball.

Noen håpet sikkert at Missile skulle fyke som en rakett til topps på tabellen, men en titt på 1.-divisjonstabellen for Gabon forteller om et lag midt i køen.

God utsikt

Et mer idyllisk klubbnavn enn gambiske Sea View er ikke godt å finne. De ligger bak Real Banjul på tabellen, men to hakk foran Brann-kjenningene i Ports Authority .

Ghana er ett av mange land i verden der vi finner Arsenal på tabellen. Berekum Arsenal sikret seg en tredjeplass, i tråd med det navnebrødrene i London klarte. Verre gikk det i Lesotho, der Arsenal ble nummer 15 av 16 lag. Hjerter er viktige i Ghana. Heart of Lions høres for oss noe mer imponerende ut enn Hearts of Oak , og førstnevnte gjør det også bedre for tiden. All Stars kom imidlertid midt på tabellen, mens Great Olympics havnet sist og rykket ned.

Kjentfolk

Sør-Afrika er nok et land hvor vi finner Santos i toppserien. Der er også Ajax på plass. Supersport er heller ikke et navn som får oss til å tenke på ydmykhet først og fremst.

Norgeskjenningene Mathare United topper serien i Kenya. Det er egentlig ikke så verst, spesielt når du tar med i betraktningen at World Hope ligger på fjerdeplass. Om det er straffer fra fotballforbundet på grunn av dårlig oppførsel som har skylden, skal vi ikke uttale oss om, men Maseru Naughty Boys ble bare nummer 12 av 16 lag i Lesotho. De var likevel to plasser foran Roma .

Lazio har for tiden fin flyt i serien, ikke nødvendigvis i Serie A, men på Madagaskar. Vi tviler også på at det er så grusomt på vestkysten, selv om Terrible de la Côte Ouest holder til der. Det skal vel også nevnes at Top Sport er et klubbnavn med schwung over.

I Senegal gjelder det å være i kontakt med sin feminine side, i hvert fall hvis Jeanne d'Arc er klubben din. Ellers trengs det en snuoperasjon i Renaissance , som ligger sist.

Heia Blackpool!

Det begynner å bli en stund siden Blackpool var et kraftsentrum i engelsk fotball. Men da fotballen inntok Afrika, var de oransje et hett navn. Så hett at de har satt farge på fotballen i flere afrikanske land. I år ble det nedrykkskamp for Blackpool i Malawi, mens Mufulira Blackpool i Zambia har rast nedover i divisjonene for lengst. De er i dag mest kjent som storspilleren Kalusha Bwalyas moderklubb. En annen fallen storhet, selv om de ikke har falt like langt, er Bolton . De kom i år sist på tabellen i Mauritius' Premier League.

I gamle dager spilte engelske landslagsspillere med caps, både i internasjonale kamper og for klubblaget sitt. Om marokkanske Fez opprettholder den tradisjonen i dag, vil i hvert fall kampene bli severdige.

Skulle du spille toppfotball i Swaziland, gjelder det å passe seg. Hvis ikke, kommer du ut for en Green Mamba . Men premien for Afrikas beste klubbnavn går til det lille landet. Hva sies om Eleven Men in Flight ?

Moro United høres ut som et lag i innefotballserien på Bømlo, men er et toppserielag fra Tanzania. Noen kamper inn i den nye sesongen kan de glede seg over å ligge noen plasser over fengselsvesenet.

Uganda stikker seg ut som et spesielt fotballand. Der gjør faktisk politiets lag det bra. Police tok tredjeplassen, to plasser foran Victor , som må klare seg alene, stakkar.

Et tips til Hareide?

Malawi er et bra land for spennende klubbnavn. For tiden leder Big Bullets serien foran Silver Strikers . Hvordan midtstopperne deres ser ut, sier historien ingenting om. Ørner har en viktig posisjon i malawisk fotball. Både Eagle Strikers , Blue Eagles og Eagle Beaks (!) er i Super League denne sesongen.

Dersom motgangen fortsetter for Norge, bør kanskje Åge Hareide ringe til Mali. Onze Createurs kan gjerne lære bort litt om kreativ fotball?

Mighty Gunners så neppe for seg en tredjeplass fra bunnen da serien i Namibia startet. De klarte rett og slett ikke å hamle opp med like pretensiøse navn som Black Stars , Eleven Arrows og Black Africa .

Mauritania er neppe det første landet vi tenker på når det gjelder fotball. Sluttabellen viser at uniform ikke lenger er tingen. Armée , Police og Garde Nationale innehar tre av de fire nederste plassene! Stort bedre gikk det ikke for de samme tjenestene i Rwanda, der Marines , Police og Military ble nummer fire, tre og to talt nedenfra.

Militæret

I Lusaka står byen på hodet når Zambias to store militærlag møtes. Hærens utvalgte, Green Buffaloes , har i det siste spilt annenfiolin bak flyvåpenets Red Arrows . Og stakkars den som kommenterer kampene mellom Chililabombwe Blades og Kalulushi Modern Stars . Han eller hun må nok tøye ut i tungen etterpå.

Denne listen er selvfølgelig langt fra komplett. Har vi glemt noen? Skriv en kommentar under!