– Det blir ikke større enn dette. Rent sportslig sett får man ikke noe større oppgjør, sier Viaplay-kommentator Petter Veland til VG.

Han sikter til den kommende Copa America-finalen mellom Brasil og Argentina og stjerneduellen mellom Lionel Messi og Neymar.

Finalen spilles på legendariske Maracanã i Brasil klokken 2 natt til søndag. Messi og Neymar skal kjempe om et trofé de begge virkelig trenger.

For når du er landets store stjerne i Argentina og Brasil er det ikke til å unngå å bli sammenlignet med legendene Diego Maradona og Pelé. Maradona ledet Argentina til VM-gull i 1986, og Pelé vant på sin side VM hele tre ganger med Brasil.

Verken Messi eller Neymar har vunnet et landslagstrofé på seniornivå.

ET DESPERAT ØNSKE: Lionel Messi, her fra kvartfinalen mot Chile, passerer Copa America-trofeet han så gjerne vil legge til på sin allerede stappfulle CV. Foto: Ricardo Mazalan / AP

– Bærer presset fra en hel nasjon

Messi har vært med på å tape fire finaler: Tre i Copa America og én VM-finale. Neymar var skadet og mistet hele turneringen da Brasil vant Copa America i 2019.

De har begge vunnet OL, men i fotball er ikke det en tittel på seniornivå. Nå kan de vinne et trofé verken Pelé eller Maradona vant.

På spørsmål om hvem som trenger det mest, er ikke Veland i tvil.

– Det er Messi. Han bærer presset fra en hel nasjon. Men Argentina har snublet på målstreken gang etter gang, forteller Veland, som mener at du nå virkelig kan se det på Messi at dette trenger han.

– Han har alltid blitt sett på som en sympatisk type, men i semifinalen mot Colombia så man en fandenivolskhet, og det viser at dette betyr mer enn det vanligvis gjør.

Det understrekes ytterligere av det Argentina-keeper Emiliano Martinez sa før mesterskapet:

– Om vi noen gang vinner Copa America eller VM, vil jeg være mer glad på Messis vegne enn på mine egne. Det er bare det han mangler i karrieren, sier han til avisen EFE.

Martinez ble helten i semifinalen:

Kan tangere og passere Pelé

Messi er mesterskapets toppscorer, den med flest assists og har blitt kåret til banens beste i fire av fem kamper.

– For Messi er det kanskje hans siste eller nest siste mulighet til å vinne noe med Argentina. Neymar har to-tre Copa America-turneringer igjen hvis han holder formen ved like, poengterer Veland, som sier følgende om Neymar/Pelé-sammenligningen:

– Han kommer til å ta målrekorden til Pelé, og på sitt beste er han en guddommelig spiller. Men konkurrerer du med noen som bringer tre VM-titler til bordet, så...

Neymar har også storspilt for Brasil, og vartet opp med en fantastisk målgivende pasning til det som ble den avgjørende scoringen i semifinalen mot Peru:

Sør-Amerika holder pusten frem til finalen på Maracanã. Og som om det ikke var nok på spill:

Dersom Messi scorer ett mål i finalen vil han ha like mange landslagsmål som tidenes mestscorende søramerikanske spiller - nemlig Pelé.

En Messi-dobbel vil gjøre ham til den mestscorende på kontinentet. Mot Brasil. På deres berømte Maracanã.

– Det er et kinderegg av dimensjoner, sier Veland.

RETTELSE: I en tidligere versjon av denne artikkelen sto det at «Maradona ledet Argentina til deres eneste VM-tittel i 1986». Dette medfører ikke riktighet: Argentina vant også VM i 1978. Endringen ble gjort 10. juli 2021 klokken 13.39.