– Erling Braut Haaland er i ferd med å bli et bredt fenomen her i USA også. «Soccer-messig» sitter han i baksetet til Lionel Messi, som har overtatt gatene og løkkene fullstendig med sine rosa Inter Miami-drakter, men Braut Haaland er på vei.

Det sier Asbjørn Slettemark til VG. Få i Norge har skrevet mer om populærkultur som film, TV, sport og idrett enn vestlendingen.

Nå bor han i New York med familien – og merker en økt Haaland-interesse over dammen.

Mandag ettermiddag dukket Haaland opp i en reklamefilm for selskapet Beats by Dre. Haaland er hovedpersonen i filmen sammen med en av verdens aller største idrettsstjerner: LeBron James.

Til sine 158 millioner følgere på Instagram delte basketstjernen reklamefilmen som har fått navnet «The King and The Viking».

STJERNE: LeBron James er trolig USAs største idrettsstjerne. Han dominerer til daglig i NBA for LA Lakers. Foto: JUSTIN TAFOYA / AFP / NTB

– Den umiddelbare tanken er at hvis du blir brukt i en stor kampanje i USA, så er du blant de absolutt største. Da er han en av verdens største idrettsprofiler, sier Vegar Arntsen, daglig leder i Sponsor Insight.

– Han er på kurs til å bli en av de aller største i verden. Han passerer Cristiano Ronaldo i oppmerksomhet nå, sier Dag Inge Fjeld, høyskolelektor ved Høyskolen Kristiania.

Samarbeidet med Beats føyer seg inn i rekken av store samarbeidsavtaler for Erling Braut Haaland. Prime, Nike, Aquafigure og Breitling er blant dem han reklamerer for.

I sommer var han med de største stjernene i verden på arrangementer for Dolce & Gabbana.

Til vanlig er han på coveret til TV-spillet EA FC 24 (Tidligere Fifa).

– Han kommer nå opp på et sjikte hvor alle de mest innflytelsesrike menneskene i verden vil prate med ham. Det innebærer at Haaland kan velge på øverste hylle, sier Dag Inge Fjeld.

I sommer var det Kim Kardashian som tok selfie med Haaland. Når han nå samarbeider med LeBron James, vil trolig stjernestatusen øke også i USA.

– At han blir paret med LeBron James i reklame er nok smart. Da går han ut av den rene fotballrollen og inn på stjernehimmelen hvor det ikke er så nøye hvilken sport man spiller. Da er Haaland der oppe og skinner med LeBron, Tom Brady, Tiger Woods, Serena Williams og de andre, sier Slettemark.

STJERNEFAKTOR: Med privatfly kom Erling Braut Haaland til landslagssamling i september. Foto: Naina Helén Jåma / VG

Slettemark, som flere ganger har ledet norske TV-sendinger fra Super Bowl, ser flere likheter mellom basketlegenden og den nye fotballstjernen.

– Den innbitte holdningen til Erling Braut Haaland, hvor han for eksempel blir pottesur på internett fordi TV 2 ikke hyller ham hele tiden, passer også det amerikanske markedet. LeBron James bruker fremdeles stråmannsargumentasjonen om at alle håper han mislykkes og «they’re praying on my downfall», når store deler av sesongen har gått med på å feire hans utrolige poengrekord. Dette er et oppblåst narrativ som kler Braut Haalands stil.

I forrige uke presenterte selskapet SportsPro Media en oversikt over de mest attraktive markedsføringsobjektene blant verdens idrettsstjerner. Lionel Messi toppet lista foran nettopp LeBron James.

Haaland var nede på en 33. plass.

Nike-avtalen til Haaland skal være verdt 250 millioner kroner i året, ifølge The Athletic. Hva de andre sponsoravtalene koster er ikke kjent.

Ekspertene VG har snakket med vil heller ikke spekulere i markedsverdien til Haaland.

I vår hadde magasinet Forbes Haaland som nummer fire på sin liste over best betalte idrettsutøvere under 25 år.

PS! Onsdag kveld spiller Manchester City mot sveitsiske Young Boys i Champions League. Kampen kan du følge på VG Live og blir sendt på TV 2 Sport Premium og TV 2 Play.

Kjenner du en ung fotballspiller med stjernedrømmer? Det nye magasinet «Fotballstjerner» inneholder kule bilder og masse fakta om de beste spillerne i verden akkurat nå. Magasinet kan kjøpes i vår nettbutikk (gratis frakt!)