Levermyr stadion i Grimstad en lørdag i november: Gradestokken viser under null, og telen har for lengst satt seg i det som en gang i sommer var en innbydende gressmatte.

Denne lørdagen spilles det altså kvalifisering til eliteserien mellom Jerv og Start. Det er umulig å spille god fotball på det som er en isbane, foran 2010 tilskuere, cirka tre hundre flere enn det er sitteplasser.

— Minner om 1. runde i cupen

For Levermyr stadion er langt i fra egnet til eliteseriespill. Fotballkommentator i VG, Knut Espen Svegaarden, var selv til stede på kampen og beskrev det følgende på Twitter:

— I forkant minner oppgjøret i Grimstad mest om en kamp i 1. runde i cupen. Kan knapt tro det kanskje skal spilles eliteserie her neste år, skriver Svegaarden.

Han var nok ikke den eneste som satt med den følelsen.

Skulle Jerv fullføre den fantastiske reisen de har hatt fra 3. divisjon, og rykke opp til landets øverste nivå på færrest mulig forsøk, ligger det en enorm jobb foran Grimstad kommune, som eier banen, og Jerv.

— Det vil ikke gå slik den ser ut nå. Den må rustes opp kraftig, sier anleggssjef i Norges Fotballforbund, Ole Myhrvold til Fædrelandsvennen.

Slik så det ut før møtet mellom Start og Jerv lørdag. Foto: NTB Scanpix

Disse kravene MÅ oppfyllesFor en kamp som de under vinterforholdene i Grimstad lørdag, ville ikke blitt arrangert i eliteserien. Det finnes mange krav man kan få dispensasjon fra Norges Fotballforbund fra, om man setter opp en handlingsplan.

Det er dog et par punkter som må være på plass før seriestarten i mars, skulle det bli eliteseriespill:

  • Stadion må være utrustet med godkjent flomlys. Dette er også et krav i 1. divisjon, men med muligheter for dispensasjon.

  • Større kapasitet for Tv/media. Dette har blitt rustet opp tidligere, men under kvalifisieringskampen lørdag ble det klart at det punktet trenger enn opprustning.

  • Det skal være undervarme i banen. Eventuelt må klubben vise til en plan med alternative løsninger for å holde banen spillbar under forhold som for eksempel det var på lørdag.

  • Krav om minimum 3.000 sitteplasser.

Alle disse kravene må Jerv ha på plass ved eliteseriespill. I tillegg kommer andre krav som for eksempel videoovervåkning og et system som fortløpende teller hvor mange som er inne på stadion. Disse gis det heller ikke dispensasjon for.

— Eliteserien er en utfordring

— Det er jo blitt gjort en del ting på Levermyr allerede, som følge av at Amazon Grimstad rykket opp til Toppserien og Jervs opprykk til 1. divisjon i fjor. De er kommet et godt stykke på vei, sier Myhrvold.

Men som kravene viser: Det er mye jobb som må gjøres.

— Jeg tror ikke det er en lang vei å gå. Det må rustes opp. Eliteserien er en utfordring. Det betyr større krav, men med større krav kommer større inntekter, sier Myhrvold.

- For å spille eliteserie på Levermyr slik den er i dag er helt uaktuelt?

— Det går ikke. Det vil være å gå på kant med de avtaler vi har. Så det må skje noe, sier Myhrvold.

I Jerv nekter de å snakke om alt som skal gjøres ved et eventuelt opprykk. Etter et godt resultat hjemme har man full fokus på det som skal skje på Sør Arena klokka 19 onsdag.

- Har ingen svar

— Når det gjelder anlegg er ikke det et tema før torsdag morgen eventuelt, sier styreleder Per Gunnar Topland i Jerv.

— Men det er en del som må gjøres. Vil det koste dere noe eller blir det kommunens ansvar?

— Jeg tipper det blir en diskusjon mellom Jerv og Grimstad kommune. Men jeg har ingen svar på disse spørsmålene i dag, sier Topland til Fædrelandsvennen.

Rådmann i Grimstad, Per Kristian Vareide besvarte ikke vår henvendelse mandag ettermiddag.