– Ingen klubber er rigget for nedrykk, men jeg opplever Tor Olav som ekstremt genuint interessert i Vålerengas suksess. Vi har ingen andre signaler enn at han minst er der til 2028 når kontrakten går ut, sier Kjetil Siem til VG.

Den gamle klubbdirektøren har en røff jobb foran seg som ny styreleder i Vålerenga Fotball AS.

Etter en blytung sesong for herrelaget kjempes det nå mot nedrykk. Fire kamper gjenstår for Vålerenga som ligger på kvalikplass.

Det vil naturligvis koste dyrt – for Tor Olav Trøim.

Han er eneeier i aksjeselskapet som eier Vålerenga Fotball AS. Som igjen er i et samarbeid med Vålerenga Fotball Elite.

– Vi får se om klubben er i stand til å ta over elitedelen eller ikke i 2028. Det vi jobber for, er å få til en bærekraftig selvstendig klubbdrift. Samtidig har Tor Olav stått som en påle siden jeg forlot Vålerenga sist. Det er bare å beundre, sier Siem.

Ifølge Norsk Eliteseriebarometer gikk selve driften til Vålerenga over 40 millioner i minus i fjor. Nå beregner Norsk Regnesentral sjansen til over 40 prosent for nedrykk.

Et nedrykk vil kutte inntektene betraktelig.

– Vi helt avhengig av tilførte midler. Vi bruker mer penger enn vi tjener. Samtidig er dette en helt vanlig modell som andre klubber også bruker, så det er ikke noe nytt som sådan, sier Siem, og peker på blant andre Molde som klubber som har investorer i ryggen gjennom Kjell Inge Røkke.

– Hva vil et nedrykk bety?

– Det vil være trist.

– Men sånn konkret utover følelser?

– Det vil få økonomiske konsekvenser, men det klarer jeg ikke å snakke om nå. Vi gir oss i hvert fall ikke.

RIK ONKEL: Tor Olav Trøim (i midten). Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

– Hvordan vurderer du situasjonen til Vålerenga?

– Det er ubehagelig. Det skjønner alle. Lidelsen er der. Samtidig er det aldri så godt i himmelen som etter å ha vært i helvete. Men det er fullt av lidelse hos alle, og det er ingen som er upåvirket av en slik situasjon, sier Siem.

Det siste grepet til Siem er ansettelsen av ny daglig leder. Svein Graff kommer inn i rollen som Erik Espeseth har hatt i flere år.

«Graff er i første omgang innleid på fulltid for et år som en del av et forretningsmessig samarbeid med NPG Sport & Communication. Foruten utleien vil selskapet stå til rådighet for hele Vålerenga-familien med sin ekspertise innen PR og kommunikasjon» heter det i pressemeldingen fra Vålerenga.

Siem og Graff har jobbet sammen ved flere anledninger, blant annet da Siem var generalsekretær i NFF.

GAMLE KOLLEGER: Svein Graff som informasjonssjef i NFF og Kjetil Siem som generalsekretær tilbake i 2012. Til venstre: daværende fotballpresident Yngve Hallén. Foto: Marianne Løvland / NTB

– Vi hadde en runde i begge styrene hvor det ble tommel opp for ham. Jeg kjenner Svein fra før og han er en profesjonell fyr som er veldig god på å balansere mellom klubb, aksjeselskap, opinion og media. Det er mye å balansere i en sånn jobb. Han er diplomatisk og har god arbeidskapasitet, sier Siem.

– Hvorfor ettårskontrakt og ikke en langvarig, fast ansettelse?

– Det er en teknikalitet. Det er en kortsiktig og langsiktig løsning i ett. Det er en urolig tid og vi må ha en daglig leder. Vi vet ikke hvilken divisjon vi er i neste år. Management for hire er vanlig i aksjeselskap-verden, men ikke så vanlig i idretten. Det viktigste er personen og å få tak i den beste, sier Siem.

Han er tydelig på at Graff skal jobbe hundre prosent for Vålerenga og ikke jobbe for og med kommunikasjonsselskapet han kommer fra.