– Jeg har alltid sagt at du får sjansen når du fortjener den. Det er masse gode fotballspillere og unge talent å velge i, sier Jakob Glesnes til VG.

– Men det er selvfølgelig en drøm jeg har å komme med der, sier 27-åringen, som forteller at han ikke har vært i kontakt med landslagssjef Ståle Solbakken.

Glesnes har vært i Pennsylvania siden januar 2020. Han har for alvor etablert seg i USA, men har fortsatt ikke fått prøve seg på landslaget. Han ble hentet inn i landslagstroppen til en kamp mot Romania i 2019 på grunn av skadeforfall, da som Strømsgodset-spiller, men venter fortsatt på landslagsdebuten.

Skeptisk til nivået

Overfor VG bekrefter Solbakken at Glesnes er «en de har kontroll på» og forteller at de har sett flere av kampene hans i MLS. Han er imidlertid noe skeptisk til nivået.

– Det er litt som i Eliteserien. Det er noen kamper som holder høyt nivå, og så er det andre som ikke gjør det. Det har vært noen kamper der jeg ikke har blitt imponert av nivået, sier landslagssjefen, som mener at det ikke er en fordel å skulle spille for det norske landslaget og bo så langt borte.

– Det er en ulempe i noen situasjoner, så ærlig må man være. Det er ingen fordel. De som spiller i Europa får man ofte inn til samling to dager før kamp, så kan du tenke deg hvordan det vil være å komme inn døgnvill på grunn av ulike tidssoner en dag senere, sier han.

DEN ENE SAMLINGEN: Jakob Glesnes (i midten) var ubenyttet reserve under hans eneste A-landslagssamling. Her flankert av Sondre Rossbach (t.v.) og Sigurd Rosted under Norges kamp mot Romania i 2019. Foto: Stian Lysberg Solum

– Så ganske mørkt ut

Glesnes er én av tre nordmenn i amerikanske MLS (Ola Kamara og Bjørn Maars Johnsen de to andre). Han er også en av få nordmenn som har vært med på å vinne MLS Supporters Shield, og dermed blitt seriemester i USA.

– Jeg stortrives, og det gjør fruen og «minsten» også, noe som gjør det ganske mye lettere. Vi storkoser oss og har det veldig kjekt her borte, sier Glesnes.

Den tidligere Åsane-, Sarspborg 08- og Strømsgodset-spilleren var mer eller mindre fast inventar da klubben hans, Philadelphia Union, tok sitt aller første seriegull i fjor. Han var på banen i 19 av 23 kamper, og startet 17 av dem.

– Vi kan fint være her i noen år. Det ser ut som at ting åpner opp igjen også, så da kan vi kanskje få litt familie og venner på besøk etter hvert, sier Glesnes.

27-åringen flyttet til USA rett før pandemien brøt ut og landet stengte ned. USA var i krise med høyt smittetrykk, høye dødstall og sprengt sykehuskapasitet landet over.

– I fjor så det ganske mørkt ut. Man hørte bare skrekkhistorie på skrekkhistorie, og jeg var for meg selv for det meste også. Kjæresten min og minstemann dro tilbake fordi papirene deres gikk ut og alt av ambassader var stengt i en periode på grunn av tingenes tilstand, forteller Glesnes.

Også fotballen ble, som i resten av verden, satt på vent, før det etter hvert ble avholdt en «MLS is Back»-turnering bak lukkede dører. Siden starter også ligaen opp igjen, og sesongen kulminerte i seriegull for Glesnes, som scoret sitt første mål i MLS på spektakulært vis:

Puskás-kandidat?

Situasjonen er bedre i år. Supporterne er tilbake på tribunen, ting åpner opp igjen og til tross for hetebølgen i Nord-Amerika begynner ting å normalisere seg. På banen har gode prestasjoner blitt det nye normale for Philadelphia Union, som har fått en god start på sesongen: De er nummer tre i deres regionale avdeling, Eastern Conference, fire poeng bak serieleder New England Revolution.

«The Union» er allerede på god vei mot sluttspillet i MLS. Glesnes har startet 17 av 17 kamper for klubben denne sesongen: 13 i MLS og fire i CONCACAF Champions League, der klubben hans er klare for semifinale.

Han har også gått verden rundt, med en scoring som har forbløffet verden over.

For på overtid i kampen mot Atlanta United scoret han et av de vakreste målene i MLS’ historie. Fra 35 meters hold klinket han til, og det knallharde skuddet suste forbi tidligere Premier League-målvakt Brad Guzan og spratt i tverrliggeren hele tre (!) ganger, før den krysset mållinjen:

Scoringen har av flere blitt lansert som en kandidat til å vinne den gjeve Puskás-prisen: Prisen for kalenderårets vakreste mål.

– Det er kjekt at folk sier det. Det var et drømmetreff. Trykket har vært massivt, forteller Glesnes.

Men det er ikke noe nytt; Han slo til med et og annet langskudd da han spilte i Eliteserien også:

Men det er ikke noe han trener på.

– Jeg tror bare jeg har en slegge i foten. Det er ikke noe jeg prøver på i hver kamp, men kanskje jeg burde begynner å gjøre det, ler midtstopperen, som har fått høyrefoten døpt til «Thors hammer».

Puskás-prisen har blitt delt ut hvert år siden 2009, og har blitt vunnet av spillere som Cristiano Ronaldo, Neymar, Zlatan Ibrahimovic og James Rodríguez. En nordmann har aldri vunnet – ei heller vært nominert.

– Det hadde vært stilig, men vi får se på slutten av året. Det kommer nok til å komme en del andre klassescoringer skal du se, sier Glesnes.