Etter over 20 år som profesjonell fotballspiller, gikk Zlatan Ibrahimovic (39) plutselig til angrep mot FIFA, EA Sports og spillerforeningen FIFPro mandag kveld.

– Hvem ga FIFA EA Sport tillatelse til å bruke mitt navn og ansikt? FIFPro? innleder Milan-spissen.

EA Sports lager den svært populære spillserien «FIFA», og nylig kom årets utgave av fotballspillet ut. På spillet kan man styre samtlige av verdens største fotballspillere – Ibrahimovic inkludert – noe 39-åringen nå ønsker å få betalt for.

– Så vidt meg bekjent er jeg ikke medlem av FIFPro, og hvis jeg er det har jeg blitt det uten min kjennskap gjennom en merkelig manøver. Jeg har i hvert fall aldri gitt FIFA eller FIFPro tillatelse til å tjene penger ved å bruke meg, tordner det fra Ibrahimovic.

– Noen har tjent penger på mitt navn og ansikt uten noen som helst form for avtale gjennom alle disse årene. På tide å etterforske, avslutter han.

En time senere kastet Real Madrid-spiller Gareth Bale, for tiden på utlån i Tottenham, seg på.

– Interessant ... Hva er FIFPro? skriver han, og oppfordrer, som Ibrahimovic, til å etterforske saken.

FIFPro jobber for spillernes rettigheter. I tilfellet med EA Sports bruk av spilleres likhetstrekk, er FIFPro en av partene som mottar penger. Noen spillere og lag har også individuelle avtaler med EA. Pengene FIFPro mottar, distribueres til spillerforeningene i ulike land, som igjen enten fordeler pengene mellom spillerne i ligaene eller bruker de på tjenester til spillerne - slik som utdanning, juridisk hjelp osv.

Bales agent, Jonathan Barnett, bekrefter overfor The Guardian at de vurderer rettslige skritt.

– Spillerne får ikke betalt. Vårt største problem er at FIFA kommer ut med mange regler og reguleringer og sier at de tar vare på spillernes interesser, når det er helt åpenbart at de ikke gjør det, mener agenten.

Tidligere denne måneden offentliggjorde FIFA planer om reguleringer på agenter. De vil blant annet begrense agentene til å bare representere en part i en overgang. De vil også lage et tak for hvor høy provisjon agenter kan kreve ved en overgang. Den skal ligge på 3 prosent av spillerens årslønn eller 10 prosent av overgangssummen.

FIFA har ikke besvart VGs henvendelse i denne saken.

EA avviser Zlatans kritikk

Tidligere i år inngikk EA Sports og AC Milan et eksklusivt samarbeid, blant annet ved å tilby muligheten til å spille med Milan på deres ikoniske stadion, San Siro. EA Sports har avtaler med en rekke ligaer og klubber om få bruke deres navn og ansikt.

«Vi har fått med oss den pågående diskusjonen rundt lisensiering av spillere i EA SPORTS FIFA. Situasjonen som nå spilles ut på sosiale medier er et forsøk på å trekke FIFA 21 inn i en tvist mellom en rekke tredjeparter og har lite med EA SPORTS å gjøre», innleder EA Sports i en uttalelse sendt til VG.

De står fast på at de har lov til å bruke Ibrahimovics, Bales og andre spilleres likhetstrekk i spillet.

«For å ha det helt klart, vi har kontraktsfestede rettigheter til å inkludere likhetstrekkene til alle spillere som er med i spillet vårt. Vi anskaffer disse lisensene direkte fra ligaer, lag og individuelle spillere. I tillegg jobber vi med FIFPro for å sikre at vi kan inkludere så mange spillere som mulig for å lage det mest autentiske spillet vi kan. I dette spesifikke tilfellet har vi fått rettighet til å bruke spillernes likhetstrekk gjennom vår klubbavtale med AC Milan og vårt mangeårige eksklusive partnerskap med Premier League, som inkluderer alle spillere for Tottenham Hotspur».

Ibrahimovic har tidligere snakket om interessen for TV-spill, og fredag forrige uke ha han ut julegaver i form av en Playstation 5 til samtlige lagkamerater.

– Jeg har alltid vært interessert i TV-spill. Da jeg flyttet til utlandet første gangen, til Ajax, var jeg ensom i Amsterdam. Alt var nytt for meg, så det første jeg gjorde var å kjøpe den største TV-en jeg kunne finne. Også hadde jeg en seng og spillkonsollen, og det var alt jeg gjorde. Jeg spilte hele dagen, fortalte den svenske superstjernen i et intervju med ESPN i 2018.