Norges landslagssjef er under sterkt press etter en mislykket EM-kvalik – og nå sist to skuffende privatlandskamper på Ullevaal: 1–2-tap mot Tsjekkia og 1–1 mot Slovakia.

– Norge viste tidvis svært høy klasse i spillet, men forskjellen mellom topp- og bunnivået i kampene er fortsatt for stort, sier Klaveness i en uttalelse til VG.

– Uavhengig av spillet og nivået blir etterlatt inntrykk skuffelse når resultatene uteblir. Slik er toppfotballen og det er både Ståle, jeg og alle andre som står i dette smertelig klare over. Vi står i dette sammen og ser fremover. Jeg har sjelden sett en så sterk og sammensveiset spillergruppe som dette A-landslaget, sier hun.

– Ståles stilling er på ingen måte til diskusjon nå. Vi forlenget med ham fordi han er den rette til å lede laget gjennom ny kvalik som vi har tro på skal føre oss til VM. Det er kun dette som er fokus nå, sier Klaveness i uttalelsen.

Foto: Paul S. Amundsen / NTB

VG ba onsdag morgen om et intervju med fotballpresidenten. Hun kom senere med en uttalelse til VG og flere medier gjennom NFFs kommunikasjonsavdeling. VG har fulgt opp med flere spørsmål på SMS:

– Hvordan foregår evalueringen av Ståle Solbakken og hans team, og hvordan vurderer dere resultatene hans?

– Generelt er det forbundsstyret som overordnet holder i evalueringene av A-landslagssjefene. Den gjennomføres praktisk av Karl-Petter og hans administrasjon. Disse er interne og gjøres årlig og etter endt kvalik/mesterskap. Vi er ikke i denne fasen nå. Treningskampene handler om å forberede seg best mulig til høstens tellende Nations League-kamper og neste års VM-kvalik.

Hva er din mening om Ståle Solbakken?

– Har han fått det beste ut av dette mannskapet, og kan dere leve med at prestasjonene varierer så mye, selv innad i kamper som mot Slovakia?

– EM-kvaliken ble ikke som vi hadde håpet på. Vi var alle sterk i troen på at vi nå skulle kvalifisere oss til mesterskap for første gang på 23 år. Slik gikk det ikke. Det er dypt frustrerende at dette laget ikke skal få prestere i mesterskap nå til sommeren for vi har et lag og spillere som virkelig hadde hatt noe å komme med. I mange kamper under kvaliken og i begge kampene nå viser Norge tidvis svært høy klasse. Men forskjellen mellom topp- og bunnivået i kampene er for stort og også i disse treningskampene manglet det kneppet av kynisme som gjør at vi drar seirene og resultatene i land.

– Det skal og må vi justere til de tellende kampene i høst og neste år. I Nations League og VM-kvalik er det kun det å kvalifisere seg som gjelder og treningskampene nå gir forhåpentligvis verdifull læring før det braker løs.

– Hvor lenge er «stang ut» og «uflaks» et gyldig argument for de sviktende resultatene?

– Vi er der vi er. Det å ikke vinne treningskamper er det ingen som helst dramatikk i. At medier og fotballelskere stiller spørsmål er bare slik det skal være, men jeg er helt rolig. Dette er en gjeng som er sterk og sammensveiset både på og utenfor banen. Resultatene kommer!