– Dette er jo de som avgjør det selv. Det vi har sagt er at kampene mot Romania og Østerrike ville begge vært ulovlige kamper i Norge. Reisen ut av Norge vil være i en juridisk gråsone. Hvis de gjennomfører dette så utfordrer de respekten for noe av det viktigste vi har i kampen mot pandemien. Vårt klare svar er at dette burde de ikke gjøre, sier Høie til VG.

Lørdag formiddag kom beskjeden om at landslaget ikke får reise ut av landet for å spille mot Romania og Østerrike i Nations League. Grunnen er den positive coronatesten til landslagskaptein Omar Elabdellaoui, at resten av troppen er i karantene og dermed må overholde norske karanteneregler.

Toppfotballsjef Lise Klaveness sier til TV 2 at det ikke er aktuelt å bryte norsk lov. Hun mener at det ikke er nødvendig å endre forskriftene for å tillate Norge å reise.

– Det siste jeg hørte var at Bent Høie sa det var uklart, en gråsone, nettopp fordi forskriftene ikke har tenkt på dette tilfellet. Dette er uprøvde regler. Ingen har tenkt på at en lukket gruppe skal reise ut av landet uten å være i kontakt med noen andre i leid charterfly og leid buss, sier Lise Klaveness på NRK Dagsrevyen.

– Kan ikke unge, friske spillere kunne leve i isolasjon i henhold til reglene, Bent Høie?

– De er også rollemodeller. Det er mange unge i dette landet som sitter alene på karantenehotell. Det er nok mange av de også som også kunne ønske å være sosial med andre som også satt i karantene. Det er ingen som vet hvem som tåler denne smitten og ikke tåler denne, sier Høie, som varsler reaksjoner dersom NFF velger å bryte rådene.

Det betyr at det norske A-landslaget ikke får møte Romania i București søndag kveld. Det vil få store konsekvenser for NFF.

– Kampen kan ikke utsettes da der ikke finnes datoer ledig. Dersom vi ikke møter er det stor sannsynlighet for at disiplinærkomiteen vil dømme tap 3-0.Vi står i tillegg i fare for å bli holdt økonomisk ansvarlige for kostnader relatert til kampen. På toppen kan vi risikere økonomisk trekk da UEFA taper inntekter, sier konkurransedirektør Nils Fisketjønn til VG.

Det er foreløpig usikkert om NFF kan velge å stille med U21-landslaget, eller en tropp bestående av spillere som ikke i utgangspunktet var tatt ut. NFF har avvist overfor Eurosport at det er aktuelt å sende en såkalt «B-tropp» til Romania.

Høie sier videre at de ikke komme til å fysisk stoppe landslaget, at dette er en avgjørelse de må ta selv.

– Det er ikke aktuelt å bryte norsk lov, sier Klaveness.

NFF gjorde et siste forsøk lørdag på å få de norske helsemyndighetene til å ombestemme seg, men det førte altså ikke frem.

– Det har aldri vært meningen at noen skal kunne lage et reiseopplegg som gir unntak fra denne regelen, sier Høie til VG.

VGs kommentator, Leif Welhaven, mener karantenebestemmelsene er klare.

– Kjernen i dette handler om norsk lovverket, og det vil være umoralsk av NFF om de trosser en så tydelig beskjed fra myndighetene. Det handler ikke om UEFA-protokollen. Coronasmitten kom til den norske troppen i Norge. Da utløses norske regler for karantebestemmelser for nærkontakter.

– Jeg tenker at det nå vil være klokt fra fotballen å dempe konfliktnivået. Ta inn over seg at regler gjelder i en ekstremsituasjon, og prøve å finne de beste løsningene innenfor de rammene som gjelder. Du kan gjerne ta debatten om at ulike land tillater ulike ting, men til syvende og sist er det nasjonale myndigheter som har det siste ordet, ikke UEFA-protokollen, sier Welhaven.

Dette betyr også at landskampen mot Østerrike onsdag står i fare. Den østerrikske storavisen Kronen Zeitung melder i tillegg lørdag at landet vil stenge ned fra tirsdag 17. november – dagen før Østerrike - Norge egentlig skal finne sted.

NEI: Bent Høie fraråder landslaget å dra utenlands. Foto: Terje Bringedal