Det er klart etter at han ble utslått i andre runde i Paris i strake sett mot argentinske Francisco Cerundolo.

Dermed har ikke nordmannen lenger muligheten til å ta igjen konkurrentene foran seg i kappløpet til ATP-sluttspillet.

– Det er et skuffende resultat, absolutt. Jeg hadde et håp og en liten drøm om å klare å få til et skikkelig bra resultat her i Paris, men må bare innse at det ikke gikk, sier Ruud til NTB etter kampen.

Han bekrefter også overfor nyhetsbyrået at kampen var hans siste på ATP-touren for sesongen.

Ruud var direkte kvalifisert til andre runde, men ble utslått i sin første kamp i Masters 1000-turneringen.

Ruud hadde en spinnvill fjorårssesong med to Grand Slam-finaler, finale i ATP-sluttspillet og tre turneringsseirer. Til sammenligning har 24-åringen én turneringsseier og én Grand Slam-finale i 2023.

Eurosport-kommentator Sverre Krogh Sundbø er likevel positiv etter at Ruuds mål for høstsesongen - å nå ATP-sluttspillet - er mer eller mindre umulig. Bare forfall blant de åtte beste spillerne på rankingen kan gjøre at Ruud får delta.

– Når en norsk tennisspiller tar seg til finale i Grand Slam og nesten har et topp 10-år i verden, da kan vi trygt oppsummere med at Casper Ruud ikke er sykmeldt. Det er bare vi som setter fryktelig høye krav - med rette - fordi han har vist at han er i stand til å nå dem, sier Krogh Sundbø til VG.

– Jeg ender vel året på rundt elleve eller tolv. Det er ikke krise, men det er ikke like bra sammenlignet med i fjor, sier Ruud selv til NTB om verdensrankingen.

Han gikk inn i 2023 som verdenstreer.

– Topptennisen er såpass jevn og tett at det skal veldig lite til i prestasjonene for at resultatene blir veldig mye svakere. Selv om settsifrer ofte kan se brutale ut, er det så få poeng som avgjør en relativt jevn kamp, mener tenniskommentatoren.

Det norske tennisesset var helt avhengig av et godt resultat i Masters 1000-turneringen i Paris for å kunne ha en mulighet til å nå ATP-sluttspillet. Der møtes de åtte beste spillerne i 2023-sesongen, hvor Ruud var med i både 2021 og 2022.

I fjor gikk nordmannen til helt til finalen, men måtte gi tapt for Novak Djokovic.

Ruud fikk en marerittstart da han servet i gang kampen i Paris. Argentinske Cerundolo skaffet seg to breakballer og brøt ved første anledning. Men 24-åringen fra Snarøya slo tilbake på stillingen 3–2 og brøt tilbake igjen, før han gikk i ledelsen på egen serve.

Nordmannen spilte seg til en settball på stillingen 4–5, men Cerundolo servet godt og utlignet til 5–5.

Deretter fikk Cerundolo nok en gang to breakballer, før Ruud ble brutt etter en dobbeltfeil. Argentineren servet enkelt inn åpningssettet med sifrene 7–5.

Ruud kom bedre i gang i andre sett, men ble brutt først på stillingen 3–3. Deretter hadde Cerundolo god kontroll og vant kampen etter 6–4 i andre sett.

Forrige uke røk Ruud ut av ATP 500-turneringen i andre runde mot nummer 96 i verden.