– Dette er en viktig avtale for oss i Start, sier Start-sjef Even Øgrey Brandsdal i en pressemelding.

Start og NFF Agder har skrevet under på en toårsavtale i første omgang.

– Men vi har et håp om at dette er noe som varer i lang, lang tid, sier Atle Roar Håland, som er kretsansvarlig for landslagsskolen i NFF Agder.

Fotballkretsen har samarbeide før, men dette er første gang det blir en formell samarbeidsavtale på spiller- og trenerutvikling.

– Start vil bidra med sine trenerkrefter mer systematisk til våre grupper rundt landslagsskolen, sier Håland.

Her er noen av punktene i samarbeidsavtalen:

  • Målet med avtalen er at partene sammen skal påvirke og videreutvikle fotballen i kretsen, herunder overordnet strategi i henhold til NFFs handlingsplan, trenerutvikling og spillerutvikling.

  • Legge til rette for at IK Start i stor grad kan bidra systematisk inn mot spiller- og trenerutvikling i kretsen.

  • Bli best på krets-toppklubb samarbeid i Norge.

  • Skape bedre utviklingsmuligheter for kretsens beste spillere.

– Trenere og spillere vil få seg et løft

– Dette er kjempepositivt både for kretsen, Start og klubbene rundt, sier Håland.

Samarbeidsavtalen gjelder i aldersgruppa 13–16 år, som er under landslagsskolen til NFF Agder.

«IK Start skal bidra i Landslangsskolemodellen i hverdagen og på overordnet nivå, drive spiller- og trenerutvikling i samarbeid med NFF Agder, bidra til bedre oppfølging av de fremste satsingsspillerne, stille med trenerkrefter og bidra i kretsen med ansatte fra IK Starts utviklingsavdeling», står det i pressemeldingen.

Det er også en forutsetning for avtalen at Start ikke henter spillere fra andre klubber før etter endt G14-sesong.

«Unntak kan forekomme ved skriftlige samarbeidsavtaler som beskriver spillerlogistikk for 13–14 år, mellom IK Start og breddeklubb, eller unntak initiert og godkjent av krets/breddeklubb».

Alt i alt vil dette heve fotballen i Agder, tror Håland.

– Ved å forene krefter, og samarbeide mer systematisk, vil både trenere og spillere får seg et løft, sier han, og legger til at dette er veien å gå.

– Nasjonalt så er det den veien pilen peker veldig mange plasser. Kretser og toppklubber finner ut at dette er den beste måten å gjøre utviklingsjobben på, sier Håland.

Har store planer

Christopher Langeland er styreleder i Start En Drøm AS. Han beskriver samarbeidsavtalen med kretsen som kjempepositiv, både for Start og alle de andre lokale klubbene på Sørlandet.

– Nå har det vært mye fokus på at vi har styrket A-laget og administrasjonen, men vi kommer til å jobbe mye med utviklingsarbeidet i Start, og med å få gode samarbeidsavtaler med kretsen og klubbene rundt, sier Langeland.

– Hva håper dere å få igjen i den slik avtale?

– Vi på Sørlandet har et stort ansvar, og det er å forvalte drømmen til veldig mange unge gutter, som har lyst til å spille fotball på et så høyt nivå som mulig. Steg én av drømmen blir oppfylt ved å spille på Sparebanken Sør Arena. Vi ønsker også å legge til rette for at de eksepsjonelt store talentene kommer seg videre, sier Langeland.