Nummer 42 på verdensrankingen, Vondrousova, er dermed den første kvinnelige useede i den prestisjefylte Grand Slam-turneringen som gikk helt til topps. Bragden i verdens eldste tennisturnering var hennes første Grand Slam-tittel.

– Jeg vet ikke helt hva som skjer nå. Det er en fantastisk følelse, sier Vondrousova til arrangøren.

Tsjekkeren slo dermed storfavoritten og fjorårets finalist Jabeur, som var sønderknust etter å ha tapt i sin andre strake Wimbledon-finale.

– Dette er det mest smertefulle tapet hittil i karrieren, sier Jabeur fra Tunisia, som kunne blitt den første afrikanske Wimbledon-vinneren.

NYTT FINALE-TAP: Ons Jabeur tapte i sin andre strake Wimbledon-finale. Foto: DYLAN MARTINEZ / Reuters / NTB

Jabeur slet med å finne rytmen i første sett og ble brutt først. Vondrousova, som tok OL-sølv i Tokyo i 2021, rystet forhåndsfavoritten og tok det første settet med sifrene 6–4.

Over i annet sett kom det flere servebrudd. Ingen av finalistene klarte å holde egen serve før Jabeur gikk opp til 3–1. Da brøt tsjekkeren igjen før hun utlignet til 3–3.

Herfra tok Vondrousova kontrollen igjen og servet inn kampen med 6–4 og 2–0 i sett foran et celebert publikum på hovedbanen i London:

Herrenes Wimbledon-finale spilles søndag. Der møtes fire ganger regjerende mester Novak Djokovic og verdensener Carlos Alcaraz.

  • Finalen kan du se på Eurosport / Discovery +.