Kristiansand: "Klubben må styrke egenkapital for å få lisens for 2016. Salg av Swingen AS er sammen med spillersalg eneste mulighet i det korte bildet for å få dette til", står det i innkallelsen til ekstraordinært årsmøte.

Det ekstraordinære møtet skal gå 18. august.

I forslaget til vedtaket står det: "Ekstraordinært årsmøte i IK Start gir styret i IK Start fullmakt til å selge alle aksjene i Swingen AS, alternativt kontorlokaler eiet av Swingen AS. Årsmøtet gir også styret i IK Start fullmakt til å gi opp til 3 års rentefri selgerkreditt på opp til NOK 1 mill mot 2. prioritets pant i kontorseksjonen".

Swingen AS er et datterselskap som er eid hundre prosent av Start. Selskapet eier kontorlokaler på Sparebanken Sør Arena. Etter salget av Swingen vil ikke Start eie noen flere lokaler på stadion, bekrefter Magne Kristiansen, styreleder i Start.

— Vil bli friskmeldt

— Med salget av Swingen AS vil klubben være friskmeldt, og ha positiv egenkapital. Det er egentlig en formalitet av vår handlingsplan bare dette. Et av tiltakene var å selge våre lokalkontorer, og for å godkjenne dette må vi ha styrets støtte. Dette er ikke et dramatisk møte, sier Even Øgrey Brandsdal, direktør i Start.

Direktøren i Start sier at supporterne skal slippe med skrekken. Det vil ikke bli flere betydelige spillersalg denne sommeren.

— Nei, jeg tror ikke det nå. Nå har vi de pengen vi trenger og alle i klubben har kjent på dette. Dette er det siste leddet for å hindre det tragiske utfallet det ville blitt om klubben gikk konkurs, sier Brandsdal.

Han tror også Start-fansen kan vente seg en ny spiss innen overgangsvinduet stenger.

— Vi jobber med saken, så får vi se det hvor det ender. Vi har vært tydelige på at vi ønsker en erstatter for Matthias Vilhjalmsson da han gikk til Rosenborg.

3,3 millioner i verdi

Swingen AS har ifølge Start en verdi på 3,3 millioner kroner. Salg av Swingen AS vil også tilføre klubben hardt tiltrengt likviditet, står det i klubbens innkallelse.

Start Toppfotball AS leide lokalene av Swingen AS til kontor fra innflytting på Sparebanken Sør Arena, men fra 2011 er lokalene leid ut til Aker/MHWirth da kontoret til Start Toppfotball AS ble flyttet til «mediesenteret», opplyser klubben om. Salgprosessen vil starte allerede før møtet har funnet sted.

Start er som kjent i rød søne, og må innen 31. oktober ha positiv bokført egenkapital.

— Vi har lenge sett at salg av disse kontorlokalene er en mulig kilde til å styrke egenkapitalen og likviditeten. Vi har allerede hatt følere ute mot mulige investorer, og tror og håper at vi har en realistisk plan på det. I så fall klarer vi i alle fall kravet til positiv egenkapital, og vi vil ha en grei likviditet og dermed god styringsfart fremover, sier Magne Kristiansen, styreleder i Start, og legger til: ‘

— Dette ville uansett økonomisk situasjon vært en fornuftig ting å gjøre.

Spillerne merker den dårlige økonomien

Spillernes talsmann Espen Hoff innrømmer at klubbens økonomiske utfordringer tærer på.

— Det sier seg selv egentlig. Alle i hele klubben merker det på kroppen, og det sportslige er ikke noe unntak, sier Hoff.

Start har tapt de siste tre kampene og er for alvor med i nedrykkssumpa.

— Jeg skal ikke si at det bare er på grunn av den dårlige økonomien. Men på generelt grunnlag har det noe å si, spillertroppen har bare blitt mindre og mindre.