– Vi mister en løpsmaskin. En superstjerne. Han er ekstravagant og bringer noe ekstra til verdenscupen. Han er akkurat det vi trenger, sier Markus Waldner til VG.

Han er renndirektør for alpint i FIS. Italieneren er blant de mektigste i alpinsirkuset, og likte på ingen måte å se at Lucas Braathen (23) fredag offentliggjorde at han legger opp. Nyheten vekker oppsikt i alpinverden.

– Han er en rask skiløper, men også spesiell. Vi mister verdi. Jeg visste at det var problemer internt med sponsorer. Jansrud og de gutta har også vært med på det samme. Det virker som de aldri har løst det, sier Waldner, og fortsetter:

– Vi mister en spesiell fyr. Det er veldig trist for verdenscupen. Vi har mange raske alpinister, men Lucas er også spesiell med tanke på å markedsføre skisporten. Han har så mange fans. En veldig populær og sympatisk. Vi mister uten tvil mye verdi.

– Det var en veldig stor overraskelse. Det er en trist følelse å ikke få se han kjøre denne sesongen. Lucas virker så glad når han står på ski, og det gjør også de som ser ham på ski. Vi trenger mer samba! Alle vil savne ham denne vinteren», sier den tidligere franske alpinkjøreren Julien Lizeroux til VG.

Han får også spørsmål om hva han synes om konflikten og Braathens begrunnelse:

– Alt skal gjennom nasjonale forbund. Det er overhodet ingen rettferdighet. Utøverne er «det siste hjulet på vognen», mener Lizeroux og hyller Braathen for beslutningen han har tatt:

– Alpint trenger flere personligheter som Lucas. Hvis man vil bli mester trenger man en stor personlighet, temperament og å holde seg til sine egne verdier. Jeg beundrer Lucas sin beslutning for det, sier han.

Julien Lizeroux Foto: CHRISTIAN HARTMANN / Reuters / NTB

Verdensmester i super-G fra 2011, Christof Innerhofer, tror først ikke det han leser da VG kontakter ham.

«Det er sinnssykt. Det virker ikke sant», skriver Innerhofer til VG.

«Det er lidenskapen vår, og det burde ikke skje. Det er sykt at de har gjort ham så sint at han bestemte seg for dette», svarer han på spørsmål om han forstår valget.

Christof Innerhofer. Foto: Alessandro Trovati / AP / NTB

Braathen har selv delt et innlegg på Instagram som har fått flere skistjerner fra hele verden til å kommentere.

– Dette er ikke til å tro. Hvis det handler om forbundet, så kan jeg gifte meg med deg. Så kan du kjøre for Tyskland. Kona mi synes det er helt greit, skriver tidligere toppalpinist Felix Neureuther.

– Du kan ikke gjøre dette. Sånne som deg er viktig for sporten vår. Jeg håper ikke det er definitivt. Systemet trenger en endring. Det er et stort tap for skiverdenen, skriver utforkjøreren Johan Clarey fra Frankrike.

– Frihet på sitt beste. Du er den ekte kongen, Lucas, skriver tidligere alpinist Julien Lizeroux.