Sportsmagasinet France Football står bak kåringen Gullballen. Det argentinske unikumet kan kalle seg en vinner av Gullballen for åttende gang i karrieren.

– Sakte, men sikkert har jeg blitt vant med å vinne Gullballen siden første gang i 2009. Jeg tror i dag er den siste gangen, så det føles mer behagelig, og jeg skal nyte det på en annen måte, sier Messi ifølge Sky Sports.

Han gikk opp til scenen samtidig som han fikk stående applaus fra hele salen og Erling Braut Haaland. Etter takketalen tasset Messis tre sønner opp på scenen: Ciro, Thiago og Mateo.

Haaland ble nummer to i kåringen.

Viaplay-ekspert og Aftenposten-kommentator Lars Tjærnås var den fra Norge som fikk avgi stemme i kåringen. Han ga sin stemme til Haaland.

«Når du blir toppscorer i Champions League, har du prestert på øverste nivå. Når du samtidig blir toppscorer i verdens tøffeste liga, Premier League, er du oppe blant de aller største navnene», skriver han i en kommentar mandag.

De som avgir stemme i kåringen deler ut poeng til fem stykker. Haaland, Messi, Kylian Mbappé, Vinicius Junior og Rodri var Tjærnås’ stemmer i kronologisk rekkefølge.

Haaland scoret 56 mål forrige sesong for Norge og Manchester City. Se alle målene i Premier League fra debutsesongen:

Perioden kåringen tar utgangspunkt i er fra 1. august 2022 til 31. juli 2023.

I denne perioden hadde Lionel Messi 54 målpoeng i tillegg til at han vant VM med Argentina og ligatittelen med sitt tidligere klubblag PSG.

Han følger trenden fra tidligere VM-sesonger:

I 2002 vant Ronaldo, Brasil vant VM. I 2006 vant Fabio Cannavaro, Italia vant VM. I 2018 vant Luka Modric, Kroatia ble nummer to i VM.

Grafikk: www.sofascore.com

I VM i Qatar hadde han syv mål og tre målgivende på syv kamper. I finalen mot Frankrike scoret Messi to mål.

Messi gjorde overgang fra franske PSG til amerikanske Inter Miami i sommer.

Erling Braut Haaland hadde også en super sesong der han vant «The Treble».

Den norske superstjernen smadret rekorden for antall mål i en Premier League-sesong med sine 36 nettkjenninger i debutsesongen for Manchester City.

I tillegg til Premier League, vant han også Champions League og den nasjonale FA-cupen.

Totalt hadde jærbuen 66 målpoeng. 13 av dem kom i Champions League:

Før Gullballen-utdelingen gikk Erling Braut Haaland til topps i en gjev kåring: «Gerd Müller Trophy» – tidligere kalt «Beste spiss».

– Jeg vil takke familien min og alle rundt meg for å gjøre meg til den jeg er i dag, sa Haaland etter at han fikk prisen.

Tidligere storhet Didier Drogba roste Haaland på scenen og påpekte at han alltid er i bevegelse foran mål, før han spurte om verdensstjernen hadde et tips til fremtidige spisser.

– Det er jobben min. Derfor er jeg her nå fordi det er det jeg er god på. Hvis jeg skal gi et tips så er det å være sulten, svarte Haaland og ramset opp noen eksempler:

– Spesielt som spiss: Alltid være klar. Alltid være i øyeblikket og være skarp. Alltid ha sulten etter å score. Å ville score og ønske den følelsen jeg hadde ganske mange ganger forrige sesong. Det er en fantastisk følelse.

Erling Braut Haaland – sammen med Isabel Haugseng Johansen – entret den røde løperen med flere Manchester City-spillere tidligere mandag kveld.

– Vi er stolte i dag, sa pappa Alfie Haaland til TV 2.

Arsenal-kaptein Martin Ødegaard endte på en 28.-plass i kåringen. Jude Bellingham ble kåret til årets unge spiller.

Chelsea- og landslagsspiller Guro Reiten endte som nummer 19 på kvinnesiden. Hun var den eneste nominerte fra Norge. Aitana Bonmati (Barcelona) vant Gullballen.

Reiten droppet for øvrig mandagens begivenhet i Paris: