Forberedelsene til søndagens cupkamp kunne ikke vært mer kontrastfylt. Mens Lyn har vært rammet av pandemiens avlyste seriespill, kommer Vålerenga rett fra Eliteserien og Europa-spill med nok av kamper i beina.

Kjetil Wæhler spilte for Vålerenga fra 2003 til 2009, og igjen i 2015/16 sesongen. Nå er han fysisk trener i barndomsklubben Lyn.

– Man er sultefôret på kamper i Lyn nå, så det blir moro med en skikkelig kamp igjen. Guttene har hatt verdens lengste oppkjøring. De har bare spilt et par treningskamper, så vil få en pekepinn på hvordan man ligger an, sier han til VG.

For oppkjøringen til den første tellende kampen siden oktober 2019 har vært alt annet enn optimal for 3. divisjonslaget som satser på opprykk.

– Det har vært mye av og på egentlig. Vi kjørte som vanlig før det ble full stopp. Guttene har vært veldig tålmodige, og vi har jo ikke visst når vi får starte opp igjen. Jeg har prøvd å legge opp løpet så man ikke skal gå lei, men samtidig holde formen ved like, fortsetter han.

Ambisjoner om opprykk

Og det er ikke bare ambisjoner om opprykk. Lyn satser nemlig på å være tilbake i Eliteserien innen 2026. Denne satsningen støttes blant annet av den nye 50+1- modellen til klubben, hvor medlemmene fungerer som majoritetseiere og investorer.

– Det er en lang vei å gå, men skulle vi rykke opp allerede i år blir nok også satsningen større også. Det blir viktig for Lyn å klatre i divisjonene for å holde på egne talenter, samt prioritere hva man bruker penger på. Man må leve litt etter nivå og jeg tror det er viktig å se langsiktig på det, sier Wæhler.

De to lagene møttes sist 4. juni 2014. Da vant Vålerenga, og de er også favoritter inn mot lokaloppgjøret. Men Wæhler vil ikke undervurdere egne gutter.

– Vi står ikke med lua i hånda. Selv om vi er underdogs, så er kampen ganske åpen. Vålerenga har vært i tøff kamp i Europa, så kanskje et gunstig tidspunkt å møte de.

Verken Aron Dønnum eller Vidar Kjartansson vil være en del av Vålerenga-troppen på søndag. Aron Dønnum er klar for Belgiske Standard Liège og Kjartansson er ute med brudd i foten.

Disse møter Eliteserie-lag

Foruten Lyn er det også flere andre klubber rundt omkring i Norges land som endelig skal tilbake i aksjon i en tellende kamp. Disse 16 lagene skal i aksjon mot Eliteserie-lagene i den første runden av cupen:

Lørdag 24. juli: Follo - Stabæk Funnefoss/Vormsund - Lillestrøm Bjarg - Brann Skånland - Tromsø Eik Tønsberg - Odd Stord - Haugesund Volda - Kristiansund

Søndag 25. juli: Spjelkavik - Molde Lyn - Vålerenga Hønefoss - Strømsgodset Rana - Bodø/Glimt Kvik Halden - Sarpsborg Åssiden - Mjøndalen Pors - Sandefjord Staal Jørpeland - Viking Melhus - Rosenborg