VG erfarte tidlig fredag at den tidligere Chelsea- og Rosenborg-spilleren kom til å signere en kontrakt med baskerne. Fredag ettermiddag kom bekreftelsen fra klubben.

– Det er litt annerledes med varmen, men det går veldig fint, sier Fiabema til VG på telefon fra San Sebastián.

– Jeg kan ikke si at jeg så det for meg, men det er som alle overganger. Det kom litt ut av det blå. Vi har hatt kontakt en stund, men før det tenkte jeg at Spania hadde vært en drøm som hadde vært vanskelig å si nei til.

Fiabema har vært kontraktsløs siden avtalen med Chelsea løp ut tidligere i sommer. Nå har han signert for Real Sociedads andrelag i én sesong, med mulighet for forlengelse, skriver klubben.

NY KLUBB: Tidligere Rosenborg-spiller Bryan Fiabema er fredag på medisinsk test hos Real Sociedad. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Det er imidlertid mer komplisert enn som så. Real Sociedad har nemlig et andrelag hvor Fiabema skal starte karrieren, før han jobber seg inn mot førstelaget.

Han skal ha fått presentert en klar plan hvor han er tett på A-laget, men spiller kamper på nivå tre i Spania.

– Det var viktigst hos meg. Jeg får kamper hver uke. Hadde jeg ikke fått kamptrening hadde det ikke vært aktuelt. Samtidig har jeg en klar motivasjon med å få et A-lag så tett på, sier Fiabema.

– Hva sier det at de har gitt deg en femårskontrakt?

– For første tenker jeg at jeg har god stabilitet og at klubben har ordentlig tro på meg. Det er kanskje det aller viktigste. Det er der man føler seg mest ønsket.

VG har tidligere besøkt Alexander Sørloth i San Sebastián. Foto: Mats Øyvind Jacobsen Arntzen / VG

Nå fortsetter han i klubben hvor Alexander Sørloth har vært på lån de to siste sesongene. Han har allerede blitt bergtatt av byen, som er kjent for sine utallige Michelin-restauranter.

– Jeg fikk sjokk! Det er en helt fantastisk by. Man skal ikke klage på det, sier Fiabema.

Real Sociedad B spiller på tredje nivå i Spania. De kjempet om opprykk til neste øverste nivå forrige sesong, men tapte i playoff mot Alcorcón.

Fiabema reiste til England som 16-åring etter et vellykket prøvespill. I mars 2022 ble han lånt ut til Rosenborg, hvor det ikke ble full klaff. Han ble deretter lånt ut til Forest Green Rovers i League Two, før han returnerte til Chelsea.

– Hva tror du Real Sociedad ser i deg?

– Jeg tror det er nok potensialet mitt. Da jeg spilte i Norge fikk jeg ikke ut hele potensialet, også fordi jeg var der så kort. Akkurat da jeg begynte å komme i gang så var det over, sier han – og fortsetter:

– De har fulgt meg over lengre tid og følte seg nok sikker da jeg spilte i Spania med U21-landslaget. Etter kampen mot kom de med noe konkret.

KLAPP KLAPP: Tidligere Rosenborg-spiller Bryan Fiabema er klar for Real Sociedad. Foto: Carina Johansen / NTB

I fjor var det 34 spillere som fikk spilletid på A-laget til Real Sociedad. Av disse hadde tyve spillere vært gjennom B-laget. Åtte av B-lagsspillerne som fikk spille, var ikke engang en fast del av A-laget.

– De satser ungt. De har en ung stall. Toppklubbene i England kan kjøpe hvem de vil. I Spania kan de ikke kjøpe hvem som helst, så man må tenke annerledes, sier han.

Real Sociedad ønsker først og fremst å satse på unge, lokale spillere. Det er derfor sjelden at de henter spillere fra utenfor Baskerland, og spesielt utenfor Spania.

– Det også var en stor faktor. På A-laget er det litt mer flerkulturelt, men hvis man ser på B-laget og unge spillere, så signerer de svært sjelden spillere utenfor Baskerland. Det er kun spanjoler der. Da er det noe de ser i meg, sier han.