Nå kaller de inn både Norges Skiforbund og Norges Idrettsforbund til et møte om saken.

Det skjer etter at Lucas Braathen valgte å legge opp som alpinist - i en alder av bare 23 år. De tre siste årene har han ligget i konflikt med skiforbundet om avtalen som bestemmer hva han får lov til å reklamere for - utover forbundets egne sponsorer.

Denne uken fikk han nok.

– Denne konflikten er uholdbar og den er nødt til å opphøre. Derfor er vi nødt til å sette oss ned sammen, sier Thomas Kristensen i NISO til VG.

NISO organiserer norske idrettsutøvere og hører hjemme under LO-paraplyen.

– Vi er, akkurat som Halvor Egner Granerud, tilhengere av en landslagsmodell. Men det må være likevekt. Den må være balansert. Når en 23 år gammel verdensstjerne forsvinner ut av landslaget, så er det en tragedie. Det skal ikke skje. Da har noe klikket på veien.

Styret i Norges Skiforbund møttes til et digitalt hastemøte fredag kveld. Etter det VG forstår ble det ikke fattet noe vedtak på møtet.

Thomas Kristensen åpner for at også NISO kunne gjort mer på et tidligere tidspunkt. Også i utøverorganisasjonen ble fredagens Braathen-nyhet tatt imot med sjokk.

– Vi er like sjokkerte som alle andre. Men i ski har det vært konflikter rundt dette helt siden Petter Northug og Aksel Lund Svindal. Det har pågått kontinuerlig. I fotball er det derimot null problem. Der vet man hva som er innenfor og utenfor.

– Hva kan løsningen være?

– I fotball er det veldig tydelig: I de 30 dagene man er på samling, så forholder man seg til en avtale mellom NFF, spillerne på landslaget og NISO. Har man en avtale med Adidas, mens NFF har en avtale med NIKE, så promoterer man ikke Adidas i den perioden. Det får spillerne betalt for gjennom en markedsavtale som vi har fremforhandlet, sier Kristensen.

Kommunikasjonssjef i skiforbundet, Espen Graff, forteller at det allerede er en dialog med NISO om landslagsavtalen:

– Vi hadde et godt møte med NISO tidligere denne uka, og fortsetter gjerne dialogen med dem. Skistyret har også besluttet at et utvalg skal vurdere disse problemstillingene, og her vil utøverne få en sentral posisjon, sier han.

Norges Idrettsforbund sier de ikke har fått noen invitasjon fra NISO, og ta de derfor ikke har noen kommentar til initiativet fra utøverorganisasjonen.

«For alle landslagsavtaler som inngås er dette et anliggende mellom særforbund og deres utøvere og noe NIF ikke er involvert i. Derfor kan ikke NIF kommentere dette ytterligere», skriver kommunikasjonssjef Finn Aagaard i en epost.

VG har også stilt idrettspresident Zaineb Al-Samarai spørsmål om hva hun tenker om saken.

Kommunikasjonssjef Finn Aagaard svarer på nytt:

«Når det gjelder spørsmålet om NIFs lov knyttet til markedsrettigheter, har NIFs juridiske avdeling mottatt en henvendelse fra NSF (skiforbundet, journ. anm.). NIF er naturligvis opptatt av at bestemmelsene i NIFs lov forstås, og praktiseres, likt i organisasjonen. Dersom det er avklaringer som gis til NSF, som også har nytte for andre, vil NIFs administrasjon sørge for at disse også deles med resten av organisasjonen. Spørsmål om denne konkrete saken må rettes til NSF».