I dag har det blitt holdt oppvaskmøter om saken som kaster ytterligere bensin på bålet i den betente konflikten.

Braathen har den siste tiden dukket opp i en reklamekampanje for det svenske klesmerket «J. Lindeberg». Selskapet produserer sportsklær.

I videoen på klesmerkets Instagram-profil poserer Lucas Braathen i vintertøyet deres og med et par ski over skulderen.

Det er bare ett problem:

Alpinlandslaget har allerede en gigantavtale med rivalen Helly Hansen. I den avtalen, som pumper mange millioner kroner inn i kassa til Norges Skiforbund hvert år, ligger det et punkt om såkalt «bransjeeksklusivitet».

Den skal sørge for at ikke konkurrenter av Helly Hansen blir eksponert av skiforbundet og deres utøvere, og at avtalen på den måten vannes ut. Ved å gjennomføre en kampanje for et konkurrerende klesmerke, utfordrer Braathen prinsippet om bransjeeksklusivitet.

VG vet at det har vært sterke reaksjoner etter Braathens Lindeberg-flørt. Mandag ble det ifølge VGs opplysninger holdt oppvaskmøter med partene i Oslo.

– Jeg ønsker ikke å si noe detaljert om denne saken i media nå, men jeg kan bekrefte at Lucas har gjennomført en kampanje med J. Lindeberg som han ikke har hatt tillatelse til. Vi kommer til å følge opp dette internt, sier Claus Ryste, sportssjef for de norske alpinistene i Norges Skiforbund.

Ryste har ansvaret for både å inngå alpinlandslagets sponsoravtaler, og å sørge for at de gjennomføres slik de skal. Bjørn Braathen, pappa til alpinstjernen Lucas Braathen, kommenterer Rystes vurdering slik:

– Jeg vil si at før man skal diskutere hva Claus skal gi tillatelse til eller ikke, så må man møtes ved forhandlingsbordet. Det har de hatt 11 måneder på seg til å gjøre, sier han til VG.

Bjørn Braathen anklager forbundet for å stikke hodet i sanden, i stedet for å gå i dialog om i hvilket omfang utøverne skal få utøve sine bilderettigheter. Han påpeker også at sønnens kampanje med Lindeberg kun er en digital enkeltkampanje, ikke et ambassadørsamarbeid eller lignende.

– Så har vi fått reaksjoner fra Norges Skiforbund og jeg har forstått at de har fått reaksjoner fra Helly Hansen. For Lucas’ del er det viktig å si at han har stor respekt for og setter pris på forbundets sponsorat med Helly Hansen, sier Bjørn Braathen videre.

SPORTSSJEF FOR ALPINISTENE: Claus Ryste. Foto: Erik Flaaris Johansen / NTB

Taus Helly Hansen-sjef

Christine Steine Jensen, som har tittelen «product and partnership manager ski» hos Helly Hansen, var ordknapp overfor VG mandag morgen:

– Jeg forstår det slik at dere reagerer på bildene til Lindeberg av Lucas Braathen?

– Ingen kommentar.

– Skal dere møte skiforbundet i dag?

– Ingen kommentar.

– Men synes dere bildene er OK?

– Ingen kommentar.

Ryste i skiforbundet ønsker ikke å kommentere spørsmål om hvorvidt han er kontaktet av Helly Hansen om saken eller ei.

Betent konflikt

Braathens modelloppdrag og profilering av en direkte konkurrent til Helly Hansen kommer i en tid der han og resten av alpinlandslaget i lang tid har engasjert advokat og er i direkte strid med Norges Skiforbund (NSF).

De ønsker ikke å skrive under på landslagsavtale med forbundet før det gjøres endringer, noe de mener de har god støtte for juridisk, dokumentert av VG gjennom et brev så sent som sist uke.

Konflikten nådde offentligheten i VG før sommeren og kortversjonen er at utøverne ønsker klarere retningslinjer i forbundets markedsregler.

For eksempel hvilke sponsorer som har såkalt bransjeeksklusivitet og ikke minst hvor bredt den eksklusiviteten rekker. Bjørn Braathen er ikke imponert over forbundets håndtering:

– Vi opplever jo, for å si det forsiktig, at forbundet ikke har anstrengt seg for å få fortgang i de prosessene. Da ender man i en situasjon der det er uavklart hvilke rettigheter utøverne har og hvilke forbundet har. Det er der vi står nå. Når forbundet ikke vil snakke om hvilke avgrensninger som ligger i utøvernes markedsrettigheter, da blir det kaos. Det ender med at utøveren definerer det selv og de må spørre seg selv om hvor deres medvirkningsplikt slutter. Dette kan NSF skylde seg selv i når de ikke møter utøverne til forhandlinger. Situasjonen hadde vært unngått dersom forbundet hadde agert da dette kom for snart ett år siden, sier Braathen.