Bråket rundt den foreløpig forkastede superligaen har knapt lagt seg. Nå ligger fotballverdenens ledere i skyttergravene igjen.

De siste ukene har praten om å arrangere fotball-VM annethvert år økt i styrke. Den neste tiden kommer Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) til å kontakte forbund, klubber, ligaer og spillerforeninger i forbindelse med planene.

Da kan fotballens neste krangel starte for fullt. Hva står på spill? Hvilken side står Norge på?

Hvordan kom vi hit?

Det var under Fifa-kongressen i mai at Saudi-Arabia foreslo at man skulle se nærmere på muligheten for å arrangere fotball-VM for herrer annethvert år. Siden er tidligere Arsenal-manager Arsène Wenger, nå ansatt i Fifa, blitt prosjektets frontfigur.

Saudi-Arabias forslag ble stemt gjennom, og Norges Fotballforbund var blant de 166 som sa ja.

Hvorfor støttet Norge utredning av ideen? Den meget tettpakkede fotballkalenderen har lenge vært et tema. De fleste er enige om at det spilles for mange kamper. Men det er større uenighet om hva som bør gjøres.

– For å få denne diskusjonen på bordet valgte vi og Uefa å stemme for utredning, sier NFF-president Terje Svendsen.

Antall landslagsperioder er stadig en kilde til konflikt mellom klubber og land. Det er fordi landskampene medfører ekstra belastning og reise for spillerne.

Wengers idé er at man skal fordele landskampene over to perioder. Kvalifisering til turneringene skal spilles i oktober, før selve mesterskapet blir på sommeren.

For Fifa er selvfølgelig penger også et viktig element. Over en fireårsperiode tjener de bortimot 50 milliarder kroner. Mesteparten av dette kommer fra fotball-VM. Gevinsten kan være stor ved å arrangere mesterskapet oftere.

Terje Svendsen er president i Norges Fotballforbund. Foto: Ole Berg-Rusten

Mindre oppmerksomhet for kvinnene?

NFF stemte altså Saudi-Arabias forslag gjennom. Det virker likevel usannsynlig at de norske fotballederne vil jobbe for at VM annethvert år blir en realitet.

– Vår grunnholdning er at vi er skeptiske til dette. Den europeiske terminlisten er tett nok fra før. Om spillerne skal spille turneringer hvert år, med EM og VM om hverandre, blir det også en kraftigere belastning, sier Svendsen.

Den norske spillerorganisasjonen Niso ser noen positive sider ved forslaget, men er også bekymret for belastningen.

– Vurderingen er vanskelig, for vi ønsker å se et norsk landslag i mesterskap. Samtidig ser vi at skaderisikoen er stor for de største stjernene, som vi alle ønsker skal fungere som toppspillere i 10–15 år, sier Niso-leder Erlend Hanstveit.

Det finnes mange eksempler på stjerner som har måttet spille godt over 60 kamper de siste årene. Norske spillere i Champions League kan komme opp på lignende tall.

I løpet av sommeren ble spanske Pedri et eksempel på hvor mange kamper spillerne må gjennom. Om man tar med EM og OL, spilte han nærmere 70 kamper for Spania og Barcelona i løpet av 2020/2021-sesongen. Foto: Andre Penner / AP

Kampbelastningen er altså én bekymring. Flere frykter også at et hyppigere VM vil vanne ut hele ideen om hvor spesielt mesterskapet er.

Wenger har luftet tanken om at Det europeiske fotballforbundet (Uefa) følger opp, slik at det vil være et VM eller EM hvert eneste år. Det er høyst usikkert om Uefa vil gjøre det. Men hvis det skjer, vil ikke kvinnenes mesterskap ha noen «egen» sommer å boltre seg på.

– Konsekvensene av det må tas med i en vurdering, sier Hanstveit.

Under forrige landslagssamling ga Norge-sjef Ståle Solbakken klar beskjed om at han er imot planene.

– Vi må beskytte spillerne. De trenger også å puste litt innimellom. De trenger pauser. Med et VM annethvert år og et EM inne i der, blir det hele utvannet og ikke så spesielt for oss, dere (pressen) eller publikum.

Hvor realistisk er det?

Verdens beste spillere er samlet i europeisk klubbfotball. Der befinner også en stor majoritet av de beste landslagene seg. Med det kommer også en del makt og penger.

Uefa har EM og Champions League, to av verdens største turneringer, men er nå under press fra Fifa og de mindre nasjonene. Sistnevnte gruppe ønsker en større del av fotballens kake. Derfor støtter de en plan som kan øke deres sjanser for å komme til VM.

– Lykke til med et VM som det. Jeg tror ikke det vil skje, fordi det er så veldig imot fotballens grunnleggende prinsipper. Å spille en månedslang turnering hver sommer vil være «drepen» for spillerne, har Uefa-sjef Aleksander Ceferin sagt i intervju med The Times.

Uefa-president Aleksander Ceferin (t.v.) og Fifa-president Gianni Infantino (høyre) virker ikke veldig enige om det neste steget for internasjonal fotball. Foto: MAXIM SHEMETOV / Reuters

En endring av VM må stemmes gjennom på den årlige Fifa-kongressen. Forbundet sikter mot å sette planen ut i live til 2028, og det virker ikke urealistisk at de får gjennom ønsket sitt.

Europa ser ut til å få med seg Sør-Amerika på laget som motsetter seg ideen, men alt tyder på at de er i mindretall, ettersom alle land har én stemme hver. Fotballforbundene i Afrika og Asia har allerede signalisert at de støtter Fifa.

Så hva skjer hvis det blir gjennomslag for planen? Det er usikkert. Uefa har gitt inntrykk av at de kanskje vil boikotte annethvert VM og slik kun spille hvert fjerde år, men da kan Fifa igjen kontre med å si: «Da får ikke Europa være med i det hele tatt.» Kanskje det hele ender med et stort kompromiss?

Alt ligger til rette for fotballens neste store slag.

– Foreløpig er det veldig mange uavklarte spørsmål. Det er utfordrende at vi kun kjenner dette gjennom medieomtale, sier Svendsen.

Diego Maradona med VM-pokalen i 1986. Hadde øyeblikket vært like ikonisk om lignende scener utspilte seg annethvert år? Foto: Carlo Fumagalli / AP