– Så kult, jeg visste ikke at han skulle komme. Man er ikke sikker på om han kan reise, så det er veldig moro, sier det svenske mangekamphåpet til Aftonbladet.

I forrige uke ble det kjent at Börje Salming hadde blitt rammet av ALS. Den triste nyheten om hans nervesykdom fikk enorm oppmerksomhet i spesielt svenske og kanadiske medier. Salming er regnet som den hårdhudete tøffingen som på begynnelsen av 1970-tallet banet vei for svenske ishockeyspilleres senere inntog i verdens beste ishockeyliga, nordamerikanske NHL.

Han har en helt spesiell posisjon i svenske idrett spesielt og blant folk flest i Sverige. Börje Salming er en legende, med 17 års fartstid i NHL og en rekke fantastiske kamper for Sveriges ishockeylandslag Tre Kronor i VM og ikke minst Canada Cup i 1976.

GODT I GANG: Bianca Salming ligger på niendeplass i syvkampen etter to øvelser. Foto: VEGARD GRØTT / BILDBYRÅN

På begynnelsen av 1990-tallet kom han tilbake til svensk klubbishockey. Fra 1990 til 1993 spilte han for Stockholm-laget AIK, blant andre sammen med Norges tidligere landslagskaptein Petter Salsten.

10. august i år fortalte Salming at han hadde fått påvist ALS.

– Jeg har fått en beskjed som har rystet mitt og min families liv. Tegnene som antydet at ikke alt var som det skulle med kroppen min, viste seg å være sykdommen ALS. På et øyeblikk endres alt, uttalte han.

Hans datter Bianca deltar i sitt første store internasjonale mesterskap siden EM i Berlin for fire år siden. Hun har fått en god start på 7-kampkonkurransen i München. Med pappa Börje som leder av heiagjengen med t-skjorter påført «Bianca Salming Fan Club» på tribunen, har hun innledet med 100 meter hekk på 14,37 - 4/100 fra «pers» - og årsbeste resultat i høyde med 1,86 meter.

17 NHL-ÅR: Börje Salming (71) spilte 16 sesonger for Toronto Maple Leafs og en sesong for Detroit Red Wings i NHL. Foto: STF / Pa Photos