– Det var deilig. Det er rått å starte året slik, sier Mons Røisland til VG etter kun å ha blitt slått av hjemmefavoritt og OL-gullvinner Sébastien Toutant (29).

Nå dropper han kommende helgs verdenscup i Mammoth Mountain i USA. Han drar rett til den neste i sveitsiske Laax (i midten av januar) for unngå et (for) tett reiseprogram før X Games i Aspen i slutten av måneden - og deretter OL i Beijing.

– Jeg tror det er lurt. To pallplasser før OL gir selvtillit, sier han.

Mons Røisland ble nummer tre i Big Air i verdenscupen i Colorado i begynnelsen av desember.

For sin andre omgang (run) i Calgary, med avsluttende «backside 1260», fikk Røisland 84.50 poeng. Opp fra 12. plass - etter fall - av 15 startende i første run. Toutant hadde 86,86 poeng fra første omgang og ble belønnet med 86,35 i andre run.

foto
KUL PALL: Mons Røisland (f.v), vinner Sébastien Toutant og amerikanske Luke Winkelmann. Foto: MARIUS HÅKER/BRETTFORBUNDET

– Der fikk Mons det virkelig til å stemme, kommenterte Viaplays snowboardekspert Silje Norendal da Mons Røisland med tidlig start i andre og avgjørende run hoppet seg inn til en foreløpig 2. plass.

Mons Røisland mener at han «traff på alle punkter» i run to.

– Jeg var uheldig i første run og gjorde en klønefeil. Det var bare å ta seg sammen. Jeg er veldig, veldig fornøyd med det jeg gjorde. Det var det beste jeg kunne gjøre. Det var mange som falt på grunn av den lave solen. Det var mørkt i landingene, sier Mons Røisland.

Amerikaneren Luke Winkelmann ble nummer tre med beste poengscore 83,20.

Verdenscuparrangøren valgte å droppe semifinalene på grunn av lave temperaturer og vanskelig vind i OL-byen Calgary. Lørdag morgen lokal tid var det rundt minus 15 grader celsius rundt slopestyleløypa, og arrangøren reduserte antall runs (omganger) i finalen fra vanlige tre til to – med beste run som tellende.

Med syvende plass (68,25 poeng) fra sitt kvalifiseringsheat startet allerede OL-uttatte Mons Røisland (24) som nummer tre i finalens første run. Markus Olimstad (27), som i konkurranse med OL-sølvvinner Ståle Sandbech (28) ligger best an til å ta den siste av mennenes tre OL-plasser, dro av gårde som nummer syv.

– Typisk når det er så kaldt blir snøen noe «luggete». Det var nok det som skjedde med Mons (Røisland). Du ser han hekter. Han har et forsøk til, kommenterte Silje Norendal da Røisland gikk over ende etter et hopp.

Tonen var mer positiv under Markus Olimstads første kjøring.

– Hånda i været. Tydelig fornøyd. Dette var gøy, utbrøt Norendal da Olimstad avsluttet med en backside 1260 – og gikk opp i foreløpig ledelse med 75,78 poeng.

«Foreløpig» varte ikke lenge. I neste run klinte Luke Winkelmann til med et mer teknisk krevende run. Foran det avgjørende runnet innehadde Markus Olimstad 6. plass.

Markus Olimstad mislyktes i sitt andre run og endte på 10. plass.

OL-klare Marcus Kleveland valgte å stå over Calgary-verdenscupen. Han har i stedet trent hjemme på Dombås i jul- og nyttårshelgen.

Hanne Eilertsen klarte ikke å kvalifisere seg til finalen for kvinner. Hun har dermed – etter en tidligere 8. plass i Big Air – to muligheter til for å få utdelt OL-billett i henhold til Olympiatoppens krav om to topp 12 plasseringer eller en topp seks plassering.

I OL-gullvinnerne Anna Gassers og Jamie Andersons fravær vant Kokomo Murase (18) verdenscupfinalen for kvinner i Calgary med 77,58 poeng, foran landsmanninne Miyabi Onitsuka (77,18) og kanadiske Laurie Blouin (75,73).