— Samtidig som vi skal tenke på at alle skal med, så må vi lære barna at håndball er et spill. Når jeg spiller yatzy med mine barn på fire og seks år, så er det en vinner og en taper. Man skal lære det, sier Håvard Tvedten, mangeårig håndballprofil og landslagsspiller.

Norges Håndballforbund region vest har bestemt seg for å droppe resultattavlen for barn mellom seks og ni år. Slik det er i dag viser sekretariatet under kamper der barn spiller, resultatet på en tavle slik at spillerne kan se hva stillingen er.

Men fra og med denne sesongen ble resultattavlen fjernet for seks- og syvåringer, neste år droppes resultattavlen for åtteåringer, i 2017 for niåringer.

Først når barna er 10 skal de ha resultattavle.

Ligenende tiltak er innført også i andre håndballregioner, og avgjørelsen om å innføre dette, ble tatt på nasjonalt nivå.

Mindre resultatfokus

— Hovedgrunnen er at vi ønsker mindre fokus på resultat og at håndball i så ung alder skal handle mer om mestring, utvikling og glede, sier Torbjørn Iversen, leder for Norges Håndballforbund region vest.

— Vi er ikke blitt nedringt av folk som mener resultattavlen er et problem, men vi ønsker å være tydelige på hva som er viktig

Torsdag omtalte BT et brev fra Håndballforbundet der det blant annet blir tatt et oppgjør med ujevne kamper der et barnelag kan slå et annet for eksempel 20–2. * Mener det er en stor feil å bruke de beste barna hele tiden og vinne mest mulig

- Går dere for langt for i å skåne barna nå, Iversen?

— Vi tror dette er fornuftig, og vi har ikke fått noen sterke reaksjoner eller protester. Men det er ulike oppfatninger

Kåre Geir Lio, president i Norges Håndballforbund, roser region vest for å prøve ut fjerning av resultattavlen.

— Vi må få barna til å være lengre i håndballen, og da må vi se på ulike virkemidler for å få det til. Jeg tror uansett barna vet om de vinner eller taper, men dette kan redusere betydningen av resultatet.

- Barn er opptatt av tap og seier

— Jeg er med og trener min gutt på seks år. Min erfaring er at alle er opptatt av hvem som vinner og hvem som taper. Barn skal ha det gøy, men barn har det gøyest når det er litt konkurranse, mener Tvedten. Han har ikke spesielt stor sans for at resultattavlen fjernes, selv om han synes det er helt greit at seks- og syvåringer ikke har resultattavle.

— Barn må ikke bli skånet for følelsen av å vinne og tape. Det skjer på alle arenaer uansett. Noen har flere rette på gloseprøven enn andre, sier Tvedten.

Frode Scheie, leder i Drammen håndball og håndballekspert for TV 2, mener det kommer an på om man mener det er viktigst med topp eller bredde, hvilket standpunkt man har i denne saken.

— Toppidrett handler om å prestere og å lære hvordan man skal trene. Skal man rendyrke det, gjelder det å starte så tidlig som mulig. Jeg tror vi gjør oss selv en bjørnetjeneste dersom vi bare står og applauderer alle hvis målet er å utvikle toppspillere, sier Scheie, som også er tidligere sportssjef i Norges Golfforbund, og fortsetter:

— Ser vi dette ut fra et breddeperspektiv er håndballen en sosial arena, og uten resultater slipper man en trener som står og roper, og man kan heller fokusere på glede og mestring. Det kan være positivt, og jeg tror barna kan ha det gøy uten å vinne og tape.

Hyller forslaget

— Å flytte innføring av resultattavlen til man fyller 10 år et meget godt forslag som er lett å begrunne godt faglig, sier Stein Erik Ulvund, professor i pedagogikk ved Universitetet i Oslo.

Han sier det er først og fremst lek som skal prege aktivitet når barn er i tidlig skolelader.

— Lek har ingen vinner og taper. Så fort du flytter fokus til resultat, blir den spontane gleden barn har av å leke med andre overskygget, sier Ulvund.

Som all annen idrett, sliter håndballen med frafall etter hvert som barna blir eldre. Ulvund mener resultatfokus kan være med og skape frafall.

— Resultattavle virker ulikt på barn. Noen synes det er spennende, andre opplever det som et mareritt.

- Risikerer man at dem som synes det er spennende med resultattavle mister interessen?

— De som blir motivert av resultat, kan telle selv. Det er ingen grunn til at alle skal ha resultat.

- På hvilken måte kan resultat være et mareritt for barn?

— Hvis et barn føler at det kommer til kort sosialt, og sliter med å få venner, og så kommer på håndballbanen der alt handler om resultat, kan fort få en negativ opplevelse. Målet må være at det skal handle om fellesskap og vennskap, og da må fokus være på det, ikke på resultatet.