– Vi hadde en lang telefonprat i går kveld, og jeg skjønte tidlig hva han kom til å si, sier kompisen og konkurrenten Atle Lie McGrath - Braathens nærmeste på alpinlandslaget - til VG.

– Det er trist. Jeg har sovet dårlig og grått mye, fortsetter alpinprofilen.

Aleksander Aamodt Kilde reagerer slik:

– Man blir litt målløs. Vi fikk vite det i går kveld som en head’s up. For hele gruppen er det sjokkerende. Vi kjenner først og fremst på at en av lagkameratene våre har kjent på det over tid. For oss handler det om at han skal ha det bra, at helsa hans er viktigst. Vi som lag må se tilbake på de gode tider vi har hatt sammen, sier Kilde til VG.

SIDE OM SIDE: Lucas Braathen og Aleksander Aamodt Kilde har kjempet sammen mot skiforbundet i kampen om egne bilderettigheter. Her er de to sammen under en pressekonferanse i Sölden i går. Foto: ANNA SZILAGYI / EPA

Kilde snakker med VG rett etter at pressekonferansen med Braathen er over. Der fortalte en sterkt preget 23-åring at han legger opp som alpinist.

Det med bakgrunn i konflikten med Norges Skiforbund. Der har Aamodt Kilde stått side om side ved Braathen i kampen om egne bilderettigheter.

– Jeg er stolt av det valget som Lucas har tatt. Idretten er ikke det eneste her i verden. Det er andre ting som er enda viktigere, sier Lie McGrath.

Han forteller at de kjørte sammen første gang da de var åtte-ni år og så ble de sammen i Bærum Skiklubb fra de var 11 år.

– Du visste ingenting før torsdag kveld?

– Nei, jeg hadde en liten følelse ut fra en prat vi hadde for en stund siden, men jeg trodde ikke at han var ferdig som alpinist, jeg bare visste at han ikke hadde det bra, sier alpinisten.

KOMPISER: Atle Lie McGrath og Lucas Braathen kommer til å fortsette å være kompiser. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Aamodt Kilde sier det viktigste er at Braathen har det fint med seg selv.

– Det er trist. Han er en en god kompis, først og fremst, sier Aamodt Kilde.

– Det viktigste for meg er at Lucas har det bra og gjør det han ønsker å gjøre. Det er en vekker for oss i gruppen. Det setter perspektiv på ting. Livet er fort kort til å ikke trives med det man gjør, sier Kilde.

– Får bare krysse fingrene for at han kanskje angrer. Nå får vi gi ham tid, sånn at han kan finne ut av hva han skal gjøre. Vi som gruppe må se fremover mot en sesong som starter på søndag, sier Kilde.

Sebastian Foss Solevåg er slalåmkjører slik Braathen har vært inntil i dag.

– Han så veldig lettet ut da han sa det. Man må se han som person oppi det hele, jeg har sett at han ikke har vært seg selv, sier Foss Solevåg til VG.

– Han har ikke den skigleden lenger, og da er det vanskelig å motivere seg til det.

– Hva synes du om tiraden mot skiforbundet?

– Han forklarte saken ganske greit fra vårt ståsted, og det er ikke så mye mer å si, sier Solevåg.

Se hele pressekonferansen her:

Bestekompis og freestylekjører Birk Ruud har én ting å formidle:

«Let him cook», skriver han i en tekstmelding til VG.

Tove Moe Dyrhaug, president i Norges Skiforbund, har foreløpig ikke besvart VGs henvendelse.

I en egen pressemelding hevder Braathen å ha blitt irettesatt av Norges Skiforbund for denne videoen: