Casper Ruud hadde store planer for Japan Open, men mot nummer 79 i verden, Marcos Giron, var det full stopp i 2. runde onsdag. Dermed ble det hjemreise til Europa og Swiss Indoors ATP 500 i Basel som starter lørdag istedenfor kvartfinale i Tokyo.

Svein-Espen Lindås Olsen kommenterte Ruud mot Giron for Eurosport. Han mener motstanderne har funnet ut hvordan de skal spille mot 24-åringen fra Snarøya.

– Da er ikke Casper så farlig lenger, sier Lindås Olsen.

Casper Ruud har spilt 57 kamper i år. Fasit viser 36 seire og 21 tap. I år har han en seiersprosent på 62, i fjor var den 70 prosent. I 2021 vant Ruud 58 av 76 kamper, det ga en seiersprosent på 76,3.

– Da Casper slo gjennom var han vanskelig å spille mot, han har en tøff spillestil hvor ballen spretter høyt og fort. Han har tung topspin. Han spilte motstanderen dårlig. Mange ble ukomfortable mot Casper. Nå er det flere og flere som står imot dette spillet, våpenet hans er ikke så farlig lenger, sier Lindås Olsen til VG.

Etter at Giron hadde senket Ruud sa amerikaneren at han ikke ville la Ruud styre spillet, slik satte 30-åringen matchballen mot Ruud:

Lindås Olsen har 30 års erfaring med tennis fra Stabekk Tennisklubb, Tennisakademiet og kommentatorjobb. Han understreker at han er utrolig imponert av det Casper Ruud har fått til og stolt av det han ser fra en nordmann.

– Men Casper på defensiven blir ufarlig, mener Lindås Olsen.

– Har de andre avslørt spillet til Ruud?

– Ja, nå vet de hvordan de skal spille for å slå ham. Så fort Casper er spilt på defensiven så må han dytte ballen tilbake, da er han utspilt. Når han blir liggende på bakfot og må slice, istedenfor å produsere kraft, så har han begrensede ferdigheter, svarer Lindås Olsen.

Team Ruud er forelagt tenniskommentatorens beskrivelse av spillet til Casper Ruud. Manager Tina Falster sier at de ikke ønsker å kommentere det.

Casper Ruud tok fem ATP-titler i 2021 og fulgte opp med tre i fjor, i år har 24-åringen tatt én ATP-tittel, den kom i Estoril i Portugal:

Tenniskommentator Sverre Krogh Sundbø, som også snakker tennis på VG TV, etterlyser at Ruud tar to skritt frem etter at han tar ett tilbake, slik han har gjort tidligere. Man Krogh Sundbø har stor tro på neste sesong.

– Oppturen med å gjenta finale i French Open er så stor at den veier opp det andre, den prestasjonen er så stor at det er grunn til nesegrus beundring, sier Krogh Sundbø til VG.

FINALETAP: Casper Ruud (t.h.) tapte mot Novak Djokovic i årets French Open-finale, mens Rafael Nadal ble for sterk i fjor. Foto: CAROLINE BLUMBERG / EPA / NTB

For en drøy uke siden røk Ruud ut av Shanghai Open mot nummer 91 i verden Fábián Marozsán.

– Det har alltid vært sånn at topp 100-spillere har gode muligheter til å ta Casper, han er ikke like god på en dårlig dag som noen av de andre topp 10-spillerne. Men han jobber med å utvikle seg, så det er jeg ikke bekymret for, sier Krogh Sundbø.

De åtte spillerne som har tatt flest poeng på ATP-touren i kalenderåret 2023 skal spille ATP-finale i Milano i november. Casper Ruud spilte finale mot Novak Djokovic i fjor. I år er nordmannen utenfor topp åtte tre uker før det starter. Nå er Holger Rune nummer åtte og kan få finale-spill, selv om siste del av sesongen har vært krise for den nyforelskede dansken:

Lindås Olsen mener Ruud kan velge å bli en «ren» grusspiller.

– Enten må han ha vilje til å utvikle spillet, eller så må han være kynisk og spille med det han har til det fulle og de dagene det funker, så funker det. Han er en av de aller beste på grus, sier Lindås Olsen.

  • Casper Ruud har tatt tiende flest poeng på ATP-touren i år med 2815 poeng. Novak Djokovic har tatt flest med 8945, med Carlos Alcaraz hakk i hæl med 8445 poeng.