– Den skal danses med melankoli og optimisme. Som om du har mistet din livs kjærlighet og har godt håp om å finne den igjen.

RBK vekker store følelser. Hvordan blir fotball så viktig for enkelte?

– Jeg er jo mann og kan vel ikke å snakke om følelser. Det kan hende at alt ikke skal analyseres så heftig heller... 4-3-3 kan analyseres, men dette er hjerte og hjerne og litt mer komplekst og sammensatt. Jeg er ikke fotballidiot, men jeg er ihuga.

Les også: Vel tilbake på landjorda

Les også: Her skjønner Helland hvor slitsomt det er å være fan

Definer kjærlighet i et supporterperspektiv.

– Petter Myhr i Olavsfestdagene sa: «Kjærlighet er å gå ut over deg selv». Å være supporter er å gå ut over seg selv i 2 x 45 minutter.

Hvorfor er 16. mai-kampen på Lerkendal så spesiell?

– Jeg kan ikke huske en kamp som har vært utsolgt så lenge før start som denne. Det er en trøndersk folkefest og et tradisjonelt og unikt vorspiel til 17. mai.

Hvordan blir 17. mai for deg dersom RBK taper?

– RBK skal vinne! Men jeg skal leve godt med tap så lenge de spiller morsom og attraktiv angrepsfotball. Det er seier jeg vil ha, men ikke for enhver pris. Rosenborg kunne godt ha kjøpt seriegull via dyre spillerkjøp. Men det er ikke det som er greia med Rosenborg. Vi skal skape seriegull. Derfor er det viktig at det er Jonas, Fredrik og Ole som re-signerer de kontraktene.

Les også: Blinklysrelasjoner

Hva blir resultatet i dag da?

– (Lang stillhet ...) Seier til oss. Vi vinner 5 – 0. Og grunnen til min tilbakeholdenhet er at tall ikke er så viktig akkurat nå. Heller 4 – 5-tap i en god kamp, hvor vi spiller artig og offensiv angrepsfotball, enn 0 – 1 i en dårlig en hvor vi ikke ser utvikling.

Hvilket kjernenrop skaper best stemning blant publikum på Lerkendal?

– «Sje opp! Her kjæm vi, norsk fotballs lokomotiv. Trondhjemsguttan kjøre på, de' her e' RBK». Den er full av guts! Så er det hjertet: «Bildet tå'n Ivers». Det er viktig med begge deler.

Du er leder og talsmann for den mest høylytte grupperingen av supportere. Hvilket ansvar tar du for å holde språkbruken i sjakk?

– Jeg er ikke bannepoliti. Tribunen er et sted for følelser. Her kommer alle med ulik bakgrunn og motivasjon vi er her for én ting. Men vi må hele tiden reflektere over hva vi skal tåle. Det er barn, unge og andre folk der og. Vi er jo der for å støtte RBK, ikke lage masse styr.

Hvilke holdninger står Kjernen for?

– Der går det ikke an å svare enkelt på. Vi er supportere på tribunen, og jobben er å støtte laget. Utover det står det i vedtektene rasistisk og nazistisk aktivitet, samt voldsbruk, er ikke forenlig med medlemskap i Kjernen. Vi vil motarbeide vold og samarbeider med politi og arrangører for å gjøre opplevelsen best mulig for gjengen.

Er dere et godt forbilde?

– Allle mennesker er forbilder. Da jeg var trener for 6-åringer måtte jeg revurdere mitt ønske om at alle foreldre burde være på alle kamper ... Støtten vi gir laget når vi står flere tusen samlet på tribunen er kjempeviktig. Verdiene våre er sammensatte, men kommer til utrykk i den støtten.

Skal Rosenborg-supporterne også i år marsjere gjennom Moldes gater og rope at dere hater, hater Molde by?

– Å lage en slik ramme er ikke noe Kjernen ønsker. Vi samarbeider med politi og arrangør for å støtte laget. Men her er det sterke følelser. Jeg personlig roper ikke ting jeg ikke står inne for selv. Men jeg respekterer likevel andre som i kampens hete gjør det. Vi har takhøyde i Kjernen, vi er supportere!

Kjernen har brukt de to siste årene på Perry og Erik Hoftun. Hva er de viktigste fanesakene nå?

– Nei! Her må du skille bart og snørr. En del supportere har stått for en kraftig kritikk over tid. Kjernen har ikke ønske om å ødelegge for RBK. Blir vi for sterke i uttrykket, kan vi få feil fokus. Kjernen er, og skal være, den gruppen som jubler laget sitt frem. Vi vil ha en bedre tribunekultur med mer trøkk og pyro. Det er politi og brannvesen nå mer positive til, men det krever at vi skikker oss og viser oss tilliten verdig.

På cupfinalen fulgte politiet godt med en buss med RBK-supportere som de mente hadde andre hensikter enn å bare heie. Hva er ditt forhold til casuals?

– Jeg er på kamp for å heie på RBK. Samtidig mener jeg Kjernen skal være åpen og inkluderende. Jeg har ikke tro på moralisme. Her møtes vi i et fellesskap hvor du blir sett og akseptert for den du er og det du gjør. Jeg tror det er lurt å ta med dem som er på kanten. Jeg tror de også gjør bedre valg når de er innafor et fellesskap enn utenfor.

Trøkket på Lerkendal er utrolig sterkt. Det er et par timer med full guff fra dere. Du er ikke redd for å ta luven av det øvrige publikum?

– Jeg skjønner ikke spørsmålet.