Om en knapp måned fyller Marit Bjørgen 35 år, og langrennsdronningen med hele 13 VM-gull og seks OL-gull har innrømmet at karrieren nærmer seg slutten.

Men når det er har hun foreløpig ikke noe svar på.

– Så lenge jeg har motivasjon til å legge ned jobben som kreves, og jeg har den følelsen jeg har når jeg tar på meg startnummer, så kommer jeg til å fortsette, sa Bjørgen etter Tour de ski-seieren i januar.

Lykkes veldig godt

Det var den siste seieren som manglet i Bjørgens lett imponerende triumfrekke. Tidligere i februar fortsatte hun med å sikre seg verdenscupseieren sammenlagt, før hun fulgte opp med VM-gull på sprinten i Falun. På dagens stafett kan Bjørgen gå Norge inn til nok et gull.

Nå tror Bjørgens manager Guri Hetland at trønderen fortsetter karrieren også neste sesong.

–Ja, det tror jeg. Hvis du spør noen som lykkes veldig godt i jobben sin, da er ikke spørsmålet om de skal gi seg snart det første du stiller, sier hun.

–I toppen i fem år

Den tidligere landslagssjefen for Sveits har gode forutsetninger for å vite hva hun snakker om. Ikke bare er hun Bjørgens manager, men de to har også vært nære venninner i en årrekke. Hun er en av dem som kjenner ski-esset aller best.

– Hvorfor skal hun gi seg når hun lykkes bedre enn noen gang? Hun har en jobb hun trives veldig godt i, og jeg synes hun er veldig tydelig selv på at hun går på ski og satser så lenge hun har motivasjon. Og det har hun, fortsetter Hetland.

– Hvor lenge da?

– Aldersmessig er det ikke noe i veien for at hun kan være på samme nivå i fire-fem år til, men det er helt avhengig av motivasjon.

Spørsmålene om når Bjørgen skal gi seg har dukket opp med jevne mellomrom de siste årene, og under OL i Sotsji sa hennes tidligere trener, Svein Tore Samdahl, til Adresseavisen at han trodde Falun-VM ville bli hennes siste mesterskap.

Vanlig spørsmål

– Slik jeg kjenner henne, tror jeg hun blir oppslukt når hun får familie. Jeg tror hun tar med seg Falun-VM, både fordi hun er glad i Falun og det er rett over trøndergrensa. 2016 er mesterskapsfritt og da tror jeg ikke vi ser henne i skisporet, sa han for ganske nøyaktig ett år siden.

Den spådommen kommer han til å bomme med, mener altså manager Hetland.

– Det er noen som har spådd at Marit må overlate tronen til noen andre i noen år nå, men hun har gang på gang vist at hun fortsatt er oppe der blant de desidert beste. Nå avgjør hun verdenscupen allerede i februar, så hun har aldri vært bedre enn hun er nå. Rett og slett, sier hun.

Høy markedsverdi

Hetland merker at Bjørgen fortsatt er et populært sponsorobjekt. Det dukker til stadighet opp nye bedrifter som ønsker et samarbeid.

– Det er ingen tvil om at markedsverdien er høy. Pågangen har ikke økt spesielt mye nå, men de siste årene har det vært jevn, stor pågang. Men det som er viktig for Marit er å ha gode, store og trygge partnere. Hun har bygget en portefølje med solide firma hun ønsker å jobbe sammen med, og akkurat nå er det ikke aktuelt å utvide det.

– Kunne hun med enkle grep ha økt sponsorinntektene nå?

– Man kunne gjort det, men dette er et strategisk valg Marit har tatt. Hun vi ha få, nære og omfattende samarbeid, heller enn mange. Det er mer krevende å håndtere.