Tirsdag knep Ingvaldsen – som første nordmann gjennom tidene – en plass i VM-finalen på 400 meter flatt.

– Superlativene er brukt opp. Det sjukt, uvirkelig og alt det der. Jeg føler ikke at jeg henger helt med på det skjer nå. Det er vanskelig å ta innover seg. Vi har fulgt de små skrittene hans hele veien. Plutselig gjør Håvard kvantesprang, sier pappa Torstein Ingvaldsen til VG.

Han har sett VM hjemme fra Moelv ved Mjøsa. Men torsdag er han sammen med søsteren Johanne (18) på plass på VM-stadion ved bredden av Donau i den ungarske hovedstaden. Håvard er den mellomste av tre søsken.

– Nå er det flere som tar turen, sier han til VG.

– De sa de tok turen om det ble finale. Det var dumt de satte det presset på meg, men de kommer nå, sier løperkometen og legger til:

– Pappa forventet ikke det.

– Det å se sønnen sin i en VM-finale med den introduksjonen på stadion. Det sirkuset der ... jeg tror jeg må klype meg i armen, sier Torstein.

– Hvorfor har dette skjedd nå?

– Nå stemmer plutselig det meste. Han er ikke så nervøs som han var før. Da gikk det utover prestasjonen. Teknikken sitter og så er det den solide jobben som Mari Ann og Håvard har holdt på med i så mange år. De har virkelig jobbet målrettet og bygd stein på stein. Men ingen av oss hadde forutsett at han skulle få denne uttellingen, sier pappa Ingvaldsen.

– Jeg føler jeg takler det veldig bra og at jeg har klart å holde roen, sier 20-åringen selv.

Håvard Bentdal Ingvaldsens foreldre ble kjærester som elever ved lærerskolen i Elverum. Mari Ann fra Ottestad ved Hamar og Torstein fra Gjøvik fant et godt kompromiss. De bosatte seg ved Mjøsbrua. I dag jobber pappa som idrettslærer på Lena-Valle Videregående Skole på Toten. Mamma har samme jobb ved Ringsaker Videregående.

– Jeg prøvde å få med Håvard på ski. Det begynner å bli noen år siden det ble vanskelig. For Mari Ann skulle kjøre sitt prosjekt. Hun vant. Det får vi være glad for, ler Torstein Ingvaldsen.

– Håvard så NRK-serien «Team Ingebrigtsen» og ble hektet på friidrett. Han bestemte seg for å bli god. TV-serien var en stor motivasjonsfaktor, forteller pappa.

Han har i 10 år vært leder av friidrettsgruppen i Moelven IL. Nå er han nestleder.

Ingvaldsen fikk i sommer en telefon fra veterantreneren Trygve Bjark (88) på Lillehammer.

– Han ringte for å si Håvards prestasjoner bare viser betydningen av at treneren kjenner utøveren. Det var en god beskrivelse. Mari Ann er så tett på Håvard. Hun ser, føler og hører. Det er en stor fordel, mener pappa.

400 meter har vært arrangert 50 ganger i OL og VM siden OL i Athen i 1896. Håvard Bentdal Ingvaldsen er første nordmann i en global finale på den klassiske distansen: En runde rundt banen.

– Når man ser det slik, så blir det stort, sier opphavet.

Han er spent på hva sønnen kan levere i finalen. I juli vant han finalen i U23-VM. Men nå skal han opp mot løpere som verdensrekordholder Wayde van Niekerk og Kirani James med både VM- og OL-gull.

– Det er mange sterke løpere. Det er lenge siden det har vært så høyt nivå i en finale, men i en finale kan alt skje, sier han etter dramaet i semifinalen.

Håvard har løpt karrierens to raskeste løp i løpet av tre dager.

– Jeg vet ikke hvor lang tid han trenger etter to sånne løp. Vi mangler sammenligningsgrunnlag, sier pappa.

Selv har Torstein Ingvaldsen ikke hatt problemer med å få fri fra den fylkeskommunale jobben.

– Jeg er nærmest blitt kastet av gårde av arbeidsgiver. De skjønte ikke hva jeg gjør på jobb nå, ler han.

Tirsdag kveld var pappa Torstein og søsteren Johanne på jakt etter flybilletter.

– Heldigvis bestilte vi tribunebilletter mandag. For nå er det utsolgt, sier Torstein Ingvaldsen.