Det melder russiske R-Sport.

Pavel Kulizjnikov fra Russland har testet positivt for stoffet meldonium. Det samme stoffet som den russiske tennisstjernen Maria Sjarapova mandag innrømmet ulovlig bruk av.

Pavel Kulizjnikov er ingen hvem som helst. 21-åringen tok to gull i distanse-VM tidligere i år. Den norske skøytesprinteren Espen Aarnes Hvammen trente i Heerenveen tirsdag. Der glimret Kulizjnikov med sitt fravær.

– Vi var på trening i sta, og da manglet det én russisk løper og treneren hans. Vi fleipet om at han hadde tatt en tidlig avslutning på sesongen, men så viste det seg at han har gått i garnet, sier Hvammen til NTB.

Pavel Kulizjnikov vant 500-meteren i Sørmarka Arena i Stavanger i januar. Foto: NTB scanpix

Denne sesongen har Kulizjnikov vært en suveren ener på både 500 og 1000 meter. Han har vunnet sju av åtte 500-metere og fire av fem 1000-metere i verdenscupen. I tillegg har han gull på VM i enkeltdistanser i Kolomna og gull i sprint-VM i Seoul.

Hvammen: – Bra han blir tatt

– Han har vært suveren. Først tror man det er tull, men det er bra han blir tatt. Det er veldig synd for dem som blir nummer to. Jeg var akkurat på rommet Mika Poutala fra Finland. Han kom på fjerdeplass i Kolomna og fikk ikke oppleve gleden av å ta medalje. Det samme skjedde med Håvard Lorentzen i junior-VM. Vi blir oppgitt og sinte. Han tar fra andre utøvere store øyeblikk, sier Hvammen.

Russeren var lovende allerede som junior, og han gikk inn til både gull og bronse under junior-VM i 2012. Under mesterskapet testet han riktignok positivt for kroppsbyggerdopet metylheksanamin og ble fratatt medaljene.

Gullet på 1000-meteren gikk da til norske Håvard Holmefjord Lorentzen.

Flere tatt for samme stoff

Meldonium – som Kulizjnikov nå har testet positivt for – kom inn på WADAs (Verdens antidopingbyrå) dopingliste fra og med 1. januar. I løpet av 2016s første måneder har flere topputøvere testet positivt for stoffet.

Avisen R-Sport skriver at den regjerende OL-mesteren på kortbane, Semion Elistratov, også har testet positivt på samme stoff. Det to føyer seg inn i rekken av utøvere som har testet positivt på stoffet siden det kom på Verdens Antidopingbyrå (WADA) forbudsliste 1. januar i år.

Disse har testet positivt på meldonium: Eduard Vorganov, Russland (sykling), Olga Abramova,Ukraina (skiskyting), Artem Tysjtsjenko, Ukraina (skiskyting), Abeba Aregawi, Sverige (friidrett), Jekaterina Bobrova, Russland (isdans), Endeshaw Negesse, Etiopia (friidrett) Maria Sjarapova, Russland (tennis).

Antidoping Norge: Slik fungerer meldonium

Per Wiik Johansen, fagsjef for medisin i Antidoping Norge, har sett nærmere på stoffet og på Antidoping Norges nettsider forklarer han hvordan det fungerer.

- Hva slags stoff er meldonium?

— Det er et stoff som optimaliserer energiomsetningen i hjertet under oksygenmangel. Stoffskiftet i hjertet legges om slik at det kreves mindre oksygen og hjertet jobber litt lettere under forhold med lite oksygen (som f.eks. ved hjerteinfarkt og angina pectoris (hjertekrampe)).

- Hvordan vil dette stoffet påvirke friske hjerter?

— Dette er det lite data på, så man skal nok være litt forsiktig med å uttale seg om hvordan dette påvirker unge, friske idrettsutøvere. Det er riktig at det påvirker fettsyretransporten inn i mitokondriene («cellenes kraftverk»), så slik sett kan alle celler påvirkes, men hvor store effektene av dette er hos friske individer er nok mer usikkert. Det er hevdet at stoffet kan påvirke utholdenhet (øke denne), gi bedre restitusjon etter trening/konkurranse, muligens gi en bedre stresstoleranse/-mestring og ha en sentralstimulerende effekt. Dette er jo effekter som man vil kunne dra nytte av innen idretten, slik at dette stoffet sannsynligvis vil være etterspurt som dopingmiddel på bakgrunn av dette. Man kan heller ikke se bort fra at det også kan ha muskelbyggende effekter. Stoffet kan således ha ulike virkningsmekanismer der effekten på mitokondriene og modulering av stoffskiftet i hjertet er en av disse, men her er det nok mye som fremdeles er relativt ukjent.

- Hvorfor ble det satt på Dopinglisten fra 1. januar 2016?

— Bakgrunnen for det var at det var gode holdepunkter for relativt utbredt bruk innen idretten, basert på analysedata fra ulike WADA-akkrediterte laboratorier, og da spesielt innen utholdenhets- og styrkeidretter.

- Er dette et preparat som er registrert i Norge?

— Nei, preparatet er ikke registrert i Norge, og eventuell bruk av dette på godkjente indikasjoner vil kreve fritakssøknad.