Det varme og tunge været har også gjort flyforholdene vanskelige i sentrale Alaska. Teamet klarer ikke holde følge med sparbu-jenta Sigrid Ekran. Foto: TRUDE LIVERØD PAULSSON

Været i Alaska er varmt og vått. Og jeg har måttet sette min tillit til gps´en på Sigrids slede, da vi ikke kommer ut av basecamp.

Sigrid har nå vært ute i løypa i tre dager, og forteller om tunge spor med mye snø.

Går tregere i sporet

Hun brukte derfor lengre tid enn antatt ned fra fjellet og inn til sjekkpunktet McGrath. Men det gjelder for de fleste. Varme temperaturer, snøfall og sludd har senket farten i sporet.

På sjekkpunktet Nikolai konstaterte Sigrid at også iskremen hun hadde tatt med seg i sleden fra starten på søndag var smeltet - til ren suppe.

Nå har hun kjørt videre til Takotna hvor hun tar en obligatorisk 24-timers hvile sammen med Team Norways Kjetil Backen.

Det er nok fint å få litt tid sammen med Kjetil som er en god mentor og venn. Og det er alltid godt å kunne diskutere strategier og sammenligne notater, spesielt når kjøreforholdene endrer seg slik de nå har gjort.

Vanskelig å ta seg frem

Det varme og tunge været har også gjort sitt for flyforholdene i sentrale Alaska. Med et ubarmhjertig lokk av tåke og snødriv over landskapet øst for Mt. McKinley er vår pilot Chad og hans fly forhindret fra å frakte oss inn til sjekkpunktene på den andre siden av fjellpasset.

Vi forsøkte igjen i dag, men måtte snu da turbulensen etter hvert ble såpass kraftig at jeg ble sittende mer i taket på Cessnaen enn i setet, noe som også resulterte i et lite kutt og en stor kul i pannen.

Sikten var minimal og vi ble tvunget til å sette kursen mot Fairbanks hvor vi nå har satt opp ufrivillig basecamp i pilotenes varmestue. Ære være de vennligsinnede bushpilotene i Alaska for deres gjestfrihet mot frustrerte nordmenn!

Følg deltakerne live her med GPS

Herfra følger vi værrapportene kontinuerlig og gjør et nytt forsøk i morgen.

Det har vist seg at Freia Melkesjokolade i sekken alltid er velkomment når man ubudent må banke på dører for husrom, toalettbesøk, tilgang til internett, eller som nå - værrapporter inn på løypa til Sigrid.

Vi setter foreløpig vår lit til gps´en på Sigrids slede. Og én ting er sikkert: hun er i løypa, med 14 hunder, og i god form. Det er da tross alt det viktigste.

Det varme og tunge været har også gjort flyforholdene vanskelige i sentrale Alaska. Teamet klarer ikke holde følge med sparbu-jenta Sigrid Ekran. Foto: TRUDE LIVERØD PAULSSON
Her går det 1850 kilometer lange løpet. Klikk på kartet for større versjon. Foto: IDITAROD.COM