Dette var danskens fjerde ATP-finale på rad. Søndag var selveste Novak Djokovic (35) motstander i Masters 1000-finalen i Paris.

– Du fortjener virkelig denne seieren, sier Djokovic på arenaen etter tapet.

– Jeg liker din personlighet. Jeg er sikker på at din fremtid er lys, fortsetter serberen henvendt til dansken, som lå som nummer 103 i verden ved starten av 2022. Nå er han nummer 10.

På vei til seieren i Paris har Holger Rune slått fem topp 10-spillere.

– Du er en av mine favorittspillere, sier Holger Rune til sin 16 år eldre finalemotstander etter triumfen.

GENERASJONSSKIFTE? Novak Djokovic gratulerer Holger Rune (t.v.) med seieren. Foto: JULIEN DE ROSA / AFP

Holger Rune virket noe preget av stundens alvor i første sett, blant annet gjennom flere dobbeltfeil. Men han kom tilbake for fullt i andre og tredje sett.

– Hans største fremskritt i år er at han nå klarer å kontrollere følelsene sine i løpet av kampene, sier den franske treneren Patrick Mouratoglou, som i høst har blitt en del av Team Rune, til dansk TV 2.

– Han gikk gjennom en masse forskjellige følelser, som paralyserte hans kvaliteter på banen. Men han forsto at han skulle løse problemet. Det er ikke det eneste som har gjort forskjellen, men det utgjør en stor forskjell, sier den nye treneren.

Roger Federer har vært et forbilde for Rune. Men det var stort da han som 16-åring i 2019 fikk han lov til å trene med Djokovic i London:

Holger Rune er bare seks dager eldre enn verdenseneren Carlos Alcaraz, som slo Casper Ruud i US Open-finalen.

16 år eldre Djokovic bøyde og tøyde underveis, mens Holger Rune var et fyrverkeri av ungdommelig mot.

Novak Djokovic tok det første settet 6–3 på 36 minutter. Serberen brøt til 3–1 og avgjorde på det.

– Den ekstreme angrepstennisen som vi har sett fra Holger Rune før i turneringen er ikke så lett å gjennomføre mot Novak Djokovic, fastslår Eurosport-kommentator Christer Francke.

– Det er ikke så lett mot verdens beste returspiller. Djokovic spiller taktisk veldig smart, fastslår kommentatoren.

Slik husker vi Holger Rune fra French Open-kvartfinalen mot Casper Ruud:

Holger Rune brøt til 2–0 i andre sett. En tydelig irritert Djokovic slo ut med armen da det var mye prating på tribunen. Dansken økte til 3–0 og 4–1. En oppgitt serber måtte innse at dansken også holdt servegamet sitt til 5–2. På 5–3 avgjorde Holger Rune settet med et blankt servegame.

Novak Djokovic ledet 40–0 på 2–1 i tredje sett. Rune banket inn et serveess, men gikk så på en dobbeltfeil. Dermed brøt serberen til 3–1.

Holger Rune brøt rett tilbake! Han spilte glitrende og vant blant et mirakuløst poeng på deuce - der Djokovic burde ha «satt ballen i mål».

Dansken hadde dermed muligheten til å utligne til 3–3 i egen serve. Det klarte han med glans.

– Jeg er imponert av Runes nøyaktig i serven. Det har skjedd så fort med ham, sier Christer Francke på Eurosport-sendingen.

Holger Rune måtte slite hardt for å holde sitt servegame på 4–3 til Djokovic, men dansken holdt høy klasse og reddet til 4–4.

Novak Djokovic servet brutalt godt til 5–4, men Rune Djokovic vinne bare én ball i sitt servegame: 5–5. Han fortsatte med å bryte til 6–5 og hadde muligheten til å serve inn seieren. Det skulle bli et episk game - til glede for tenniselskere. Etter drøyt 13 minutter av gamet, klarte Rune å skaffe seg matchball. Den ble borte i en dobbeltfeil.

Matchball nummer to derimot satt, og Holger Rune kunne slippe jubelen løs.

– Det var den mest stressende kampen i mitt liv. Hjertet var nærmest oppe i hjernen. Det var crazy, sier Rune etter seieren.

FINALIST: Novak Djokovic i aksjon i Paris søndag. Foto: Thibault Camus / AP