Etter kampen hyllet Novak Djokovic (36) sin finalemotstander med store ord.

– Du er et av de beste menneskene og personlighetene på touren. Alle verdsetter deg. Du og familien din har skikkelige verdier. Dere har vært så gode mot meg, sier Djokovic til Ruud på grusen foran publikum.

Han mener Ruud er en av de mest stabile tennisspillerne og viste til at nordmannen har vært i tre av de fem siste Grand Slam-finalene.

– Dette var ikke beste måten å avslutte for deg. Jeg ønsker deg alt det beste, jeg ønsker at du skal vinne mot alle, bortsett fra meg, sier Djokovic til Ruud.

24-åringen hadde et av sitt livs største dager, selv om det ble tap.

– Det var hyggelige ord fra en av verdens største idrettsstjerner. Vi ser hvor mye oppmerksomhet tennis, fotball og golf får. Det er store navn og stjerner på tribunen, så det er gøy at en stor stjerne er oppmerksom og gir meg, min familie og team kred. Det skal jeg ta med videre, sier Casper Ruud til VG.

Djokovic takket familien og forklarte at han gråt blant annet fordi barna var til stede søndag, før han også henvendte seg til fotballstjernene Kylian Mbappe, Olivier Giroud og den amerikanske superstjernen Tom Brady som var til stede. Zlatan Ibrahimovic fikk til og med en egen hilsen på serbisk, og svarte med å gi Djokovic en hjertehilsen med hendene.

Casper Ruud var etter hvert sjanseløs.

– Kanskje alle gode ting er tre for meg, sa Casper Ruud foran sin tredje Grand Slam-finale.

Han må nok heller satse på at med det fjerde skal det skje. For dette var Novak Djokovics dag. Nå er han størst. 36-åringen fra Serbia er eneste herretennisspilleren i verden med 23 Grand Slam-triumfer. Rafael Nadal har 22. Djokovic trengte to matchballer, så var det gjort.

– En ny dag og en rekord. Og en ny dag hvor du skriver tennishistorie. Det er utrolig hvor god du er, og hvilken inspirasjon du er for mange i verden. Jeg er glad for at jeg får være den første til å gratulere deg herfra, sier Casper Ruud henvendt til Djokovic nede på grusen i den offisielle takketalen etter kampen.

Djokovic la seg ned på grusen etter at seieren var i boks, mens publikum reiste seg og ga ham et langt brøl og applaus. 36-åringen hoppet i glede foran fansen og egen lagboks hvor støtteapparatet satt. Han løp opp til familien og delte ut klemmer.

Så gråt han.

Ruud takket også familien etter finalen.

– Spesielt mamma, pappa og kjæresten min Maria, dere er mine nærmeste. Takk for alt dere gjør for meg, sier Ruud.

Så lover han å fortsette å jobbe hardt for å komme tilbake. Publikum svarer med applaus. Han takker også publikum for å være utrolige, og han får mer applaus, selvfølgelig.

Casper Ruud fikk en enorm start på kampen foran et fullsatt Philippe-Chatrier med mange superstjerner fra både idretts- og filmverden som hadde kommet for å se finalen.

Grafikk: sofascore.com.

24-åringen startet med et blankt servegame, så brøt han serven til Djokovic. De 15.000 tilskuerne på fantastiske Philippe-Chatrier svarte med å gi Ruud massiv applaus. I boksen til Team Ruud satt trenerpappa Christian, mamma Lele, søstre, kjæresten Maria Galligani, managertante og resten av det sportlige støtteapparatet.

Ruud ledet 3–0 før Djokovic svarte med å ta eget servegame. Etter 30 minutter ledet Ruud 4–1. Så våknet serberen og brøt serven til Ruud og reduserte til 4–3 og 4–4.

Ruud sto for sin del av underholdningen og begeistret publikum til ellevill jubel ved å slå en lang ball mellom benene med ryggen mot nettet, og avsluttet den slik:

Men det var Djokovic som tok settet, serberen vant 7–1 i tiebreak. 1. sett var over etter en time og 23 minutter.

Ruud tapte finalen mot Nadal 6–3, 6–3, 6–0 i fjor, da tok Nadal ni strake game på slutten av kampen. Det var en åpenbart mye mer selvsikker Ruud, med et mye mer offensivt kroppsspråk, som sto i finalen i år. Selv om Djokovic suste av gårde og kjapt ledet 3–0 i 2. sett.

Ruud var også i finalen i US Open i september i fjor. Da ble det tap mot Carlos Alcaraz.