Jakob Ingebrigtsen går en begivenhetsrik uke i møte. Tirsdag fyller han 23 år og neste lørdag gifter han seg med ungdomskjæresten Elisabeth Asserson.

Men først skal han avslutte Diamond League-sesongen. Ingebrigtsen la seg raskt i rygg på haren. De hadde også lys langs banen å løpe etter satt opp mot verdensrekorden. Halvveis hadde Ingebrigtsen verdensrekordtempo. Men tiden ble den tredje raskeste i historien: 3,43.73.

– Med jetlag og reising så vet man aldri med kroppen. Jeg håpte kanskje å springe under 46, sier Ingebrigtsen til NRK.

Og han løp mye fortere enn det.

– Det er egentlig ikke så nøye hva tiden ble. Det var en relativt konservativ åpning. Det ble som jeg håpte. Jeg er fornøyd, sier Ingebrigtsen til NRK.

Europarekorden på distansen hadde britiske Steve Cram satt på Bislett for 38 år siden med 3,46.32. Den ble smadret i USA lørdag kveld.

STJERNE: Jakob Ingebrigtsen på en pressekonferanse i Eugene i forkant av Diamond League-finalen. Foto: Kirby Lee / Reuters / NTB

– Det er stort. Det er enormt nivå, sier Narve Gilje Nordås til NRK om vinnertiden til Ingebrigtsen.

Gilje Nordås endte på 7. plass.

Verdensrekorden har Hicham El Guerrouj på 3,43.13 satt på olympiastadion i Roma i juli 1999.

Ingebrigtsen var frem til lørdag kveld den sjette personen i historien på en engelsk mil (1609 meter) med 3,46.46 satt på Bislett i juni i fjor.

Det er bare to måneder siden Jakob Ingebrigtsen tok verdensrekorden på to engelske mil, det skjedde i Paris.

Ingebrigtsen tok VM-sølv på 1500 meter i år som i fjor, mens Narve Gilje Nordås tok en sensasjonell bronsemedalje på 1500 meteren under VM i Budapest, etter en helt eksepsjonell sluttspurt:

Narve Gilje Nordås hadde 3,56.62 som personlig rekord før lørdagens engelske mil. Han senket sin personlige rekord med over syv sekunder, hans nye bestetid er 3,48.27.

– Jeg er fornøyd med kroppen. Men det var ikke noe godt taktisk løp, sier Gilje Nordås til NRK.

LØPER FORT: Narve Gilje Nordås. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Gilje Nordås forteller at han tapte litt tid på klabb og babb, og at han er sulten foran neste sesong med både EM og OL.

NRK spør hva som skal til for at han skal bli en bedre løper?

– Jeg må våge å ta noe mer risiko noen ganger, svarer Gilje Nordås.

Ingebrigtsen løper 3000 meter i Eugene søndag.

Rettelse: I første versjon av denne saken, og på forsiden av vg.no, sto det at Ingebrigtsen knuste en 24 år gammel europarekord. Det riktige er at europarekorden han knuste er 38 år gammel. Dette ble rettet 17. september klokken 00.10.