I helgen var det publikumsfest i Eliteserien. Til sammen trakk 63.362 tilskuere til stadionene i den 22. serierunden.

I Bergen holdt deler av Brann-fansen opp et banner. Gjennom det kom det klart frem at de er skeptiske til videodømming (Var) i Eliteserien.

Alt tyder imidlertid på at det kommer til å skje. 2023 virker å bli debutåret. Mandag møttes styrelederne i de 32 klubbene som er medlemmer av Norsk Toppfotball (NTF). Der ble forslaget om Var-bruk i Eliteserien stemt videre for godkjenning i Fotballforbundet. Det er ventet at den biten vil gå greit for dem som ønsker systemet.

Mens de fleste klubbene ønsker Var, er supportere, eksperter og andre delte i synet på saken. Hva er de forskjellige argumentene for og imot?

Argumenter mot

  • Svekket stadionopplevelse

I utenlandske ligaer som bruker Var, har vi mange ganger fått se at mål er blitt annullert etter at feiringen på banen og tribunen er gjennomført. Den spontane gleden er en viktig del av fotballen. Supportere (og andre) kritikere av systemet frykter at det kan drepe denne gleden.

En annen bekymring er det rent praktiske. Som TV-seer får man repriser og grafikk som forklarer hva som skjer når en Var-avgjørelse er underveis. Her er mulighetene mer begrenset for dem som ser kampen på arenaen.

  • Gråsoner

Ja, det blir flere riktige avgjørelser, men Var er ikke perfekt.

Det er som kjent kun «klare og åpenbare» feil som kan endres av systemet. Dermed blir en viss grad av subjektivitet hos videodommer avgjørende. For hva er «en klar og åpenbar» feil? Gråsonene blir nok mindre med videodømming, men er det da verdt prisen? Det tar oss til:

  • Kostnaden

Det anslås at systemet vil koste mellom 12 og 18 millioner kroner hvert år. Lillestrøm er en av få klubber som har kommet med skeptiske bemerkninger.

– Kan det være bedre for det sportslige produktet å bruke disse midlene til annet? For eksempel spillerutvikling eller fond for hold av gressbaner? spurte sportssjef Simon Mesfin på Twitter nylig.

Åge Hareide var ikke enig med dommer Rohit Saggi etter søndagens kamp mot VIF. Han følte at RBK ble snytt for straffespark i sluttminuttene. Foto: Ole Martin Wold, NTB

Argumentene for

  • Flere riktige avgjørelser

Den viktigste årsaken handler selvsagt om dette. Premier League hevder at 82 prosent av de kampavgjørende avgjørelsene ble riktige i sesongen før Var kom. Dette tallet økte til 94 prosent året etter.

Gråsonene vil være der, men andelen korrekte avgjørelser vil sannsynligvis øke.

  • Dommerne ønsker det

Norske dommere har vært tydelige på at de ønsker seg systemet. Samtidig som det var tribuneprotester mot Var under søndagens eliteserierunde, var det også flere avgjørelser som kunne blitt sett nærmere på av en videodommer.

Norske dommere må bruke Var i «hverdagen» for å bli plukket ut til internasjonale kamper i fremtiden.

Da vi snakket med Fotballforbundets dommersjef, Terje Hauge, i april, følte han at Norge nå er «litt på sidelinjen» fordi systemet brukes i store deler av Fotball-Europa.

  • Det blir bedre

Var er blitt kritisert av diverse årsaker.

Men med øvelse blir man bedre. Under sommerens EM fikk både dommerne og videobruken mye ros. Situasjonene der det ble brukt, forbigikk i stillhet i større grad enn før. Listen for å bruke det virket høyere.

– Vi må finne den riktige balansen med tanke på når Var skal gripe inn. Målet er å beholde fotballen slik den er. Man skal gripe inn kun ved klare og åpenbare feil – minimum forstyrrelse og maksimal fortjeneste, sa Roberto Rosetti, formann i Uefas dommerkomité.

Leder i Toppdommerforeningen, Kai Erik Steen, har tidligere sagt at man i Norge vil følge samme linje som Uefa.

Hva nå?

Blant klubbene skal veldig få ha kommet med kritiske bemerkninger.

På supportersiden virker fordelingen å være nærmere 50/50. Da Brannbataljonen gjennomførte en spørreundersøkelse i sommer, svarte 41 prosent at de var imot Var, 47 prosent var for og 12 prosent var usikre.

Etter mandagens møte i NTF er videodømming på god vei inn i norsk fotball. Men diskusjonene vil nok fortsette.