For etter en start på kampen hvor det var 196 centimeter høye Hubert Hurkacz (nummer ti på rankingen) som åpnet klart best, snudde Ruud (nummer syv på rankingen) fra å ligge under 0–3 til å vinne første sett med sifrene 7–5.

– Jeg prøvde å holde meg i kampen, Casper spilte utrolig, han var en bedre spiller i det første settet. Jeg måtte bare kjempe på, sier Hurkacz til arrangøren.

Det lykkes polakken med, for etter det første settet sa det etter hvert stopp for Ruud. I det andre settet startet han med å bryte Hurkacz, men så var det den polske spilleren som vartet opp med strålende spill og tvang frem et tredje og avgjørende sett med sifrene 6–3.

Det var nok til at Hurkacz for alvor fikk blod på tann. Han vant de fire første gamene i det avgjørende settet. Det første av de kom i Ruuds serve, hvor nordmannen ledet 40–0, men så rotet det til. Etter det klarte han aldri å komme helt inn i kampen igjen, og Hurkacz vant det avgjørende settet 6–2.

– Det var verste måte å bli brutt på. Jeg gjorde noen tullete valg. Det var tungt å svelge, sier Ruud til NTB.

I søndagens finale møter Hurkacz spanske Pablo Carreño (nummer 23 på rankingen).

– Finalene er alltid vanskelige. De beste spillerne fra hver side av tablået spiller der. Så den jeg møter har mye driv og mye selvtillit, sier Hurkacz.

Ruud på sin side går glipp av sin andre finale i en Masters 1000-turnering og muligheten til å ta sin første seier på samme nivå.

– Det var synd at dette ikke gikk veien. Jeg fikk en bra start i førstesettet, sier Ruud.

– Hubert spilte på veldig høyt nivå til tider. Jeg klarte ikke å hamle opp med det. Det må jeg respektere. Semifinaleplassen er viktig med tanke på ranking og resten av sesongen på hardcourt.

Nordmannen spilte Masters 1000-finale tidligere i år, under Miami Open i april, hvor det ble tap for den spanske kometen Carlos Alcaraz.

Med plass i finalen i Canada ville Ruud også gjort et godt byks på ATP-rankingen og siktet seg inn mot ny bestenotering. Med exit i semifinalen går det mot at nordmannen tangerer sin bestenotering med en femteplass.

I starten av juni tapte nordmannen finalen mot Rafael Nadal under Grand Slam-turneringen Roland Garros.