«En nordmann er for første gang i historien klar for finale i US Open. Det manglet bare det. Nå har vi ikke engang tennisen å skryte av overfor naboene i vest».

Slik innleder Per Bjurman en kommentar i Aftonbladet rett etter Casper Ruuds semifinaleseier over russiske Karen Khatsjanov.

Svenske Bjurman er selv på plass i New York, og understreker at han har blitt en stor fan av Ruud i løpet av de to ukene med US Open.

«23-åringen har spilt blendede tennis hele turneringen, og gjorde det igjen i fredagens semifinale. Foran blant andre Henrik Lundqvist og Jon Bon Jovi vant han et drama i fire sett ved å utmanøvrere den hardtarbeidende russeren i nesten hvert eneste avgjørende øyeblikk», skriver Bjurman.

  • Se alt fra US Open på Discovery+.

«Fantastisk å se, hverken mer eller mindre. Det hindrer ikke en svenske i å kjenne at dette svir litt, at nettopp en nordmann kan bli US Open-mester søndag – og i så fall også rykke opp til førsteplass på verdensrankingen».

«Hvis vi hadde noe å forsvare oss med mot naboer som de siste årene har gått forbi oss i nesten alle respektable idretter, er det vår stolte tennishistorie».

Samtidig som Bjurmans kommentar lå øverst på Aftonbladets sportsside, gikk Ruuds seier over Khatsjanov forbi i stillhet hos svenske Expressen og SVT i timene etter kampslutt.

New York Times-journalist Chris Clarey har imidlertid fått med seg at Ruud storspiller på Manhattan:

Bjurman ramser videre opp en rekke svenske spillere, blant andre Björn Borg, Mats Wilander og Stefan Edberg, som dominerte på 70-, 80- og 90-tallet.

Da minnes den svenske kommentatoren en tid der Sveriges store spillere tvang hele tennisverden i kne, samtidig som man i Norge ikke så forskjell på grunnlinjen og en treracket.

«Høsten 2022 er det stikk motsatt», fortsetter Bjurman.

«Sveriges «beste» spiller – Mikael Ymer – sammenligner seg riktignok med Zlatan, men har ikke akkurat klart å støtte opp om den parodiske overdrivelsen. Han er rangert som nummer 99 i verden, og hadde så vidt landet på JFK-flyplass før han hadde gjort sitt i årets US Open».

Ymer tapte nemlig allerede i første runde, og svenskene lengter fremdeles tilbake til sin forrige US Open-seier i 1992 – da Edberg vant for andre år på rad.

«Casper Ruud fra Norge skal som den første skandinaven på nøyaktig 30 år spille finale på Arthur Ashe-banen», avslutter Bjurman og sikter til finalen med Edberg. Danske Caroline Wozniacki spilte riktignok finale der i kvinnenes singleturnering i 2009 og 2014.

Søndag er det Casper Ruud sin tur, og finalen mot spanske Carlos Alcaraz sendes direkte på TV Norge og Discovery+.