Rosenborg hadde vært nede på andre nivå i 1978. Comebacket til toppserien var bare sånn passe med en seier på de fire første kampene. Men borte mot Vålerengen gnistret Rosenborg til. Og mest gnistret det av Viggo Sundmoen, en fargerik spiller og en ekte publikumshelt.

Når lynkjappe Viggo - også kjent som Os-ekspressen - satte fart, gikk det et sus gjennom publikum. Sundmoen var ingen teknisk begavelse, men hadde en spisskompetanse han visste å bruke for alt det var verdt, og det var farten. Spesialiteten gikk ut på å slå ballen på den ene siden av backen, for så å krumme ryggen og løpe forbi på den andre. Han sparket gjerne ballen langt av gårde, fordi det økte sjansen for at han nådde den først.

Denne mai-kvelden i 1979 gjorde han Bislett til sin lekegrind. Lyn-Viggo scoret 2-0 og 3-0. Han satte sin mye mer meriterte spisskollega på motstanderlaget i skyggen. Odd Iversen kom inn for Vålerenga i andre omgang og scoret ett.

LES OGSÅ: Skaff laget en psykolog!

I følge avisreferatet sto Rune Hansen, VIFs kaptein og vingback, stille når Sundmoen satte fart. Han brente i tillegg et par fete sjanser. Knut Torbjørn Eggen la opp til begge Sundmoens mål, og de to siste som Steinar Nilssen og Jan Hansen ble kreditert.

Fire mål var like mange som Rosenborg hadde scoret på de fire første kampene. Nå kom opprykkslaget i dytten og vant fem av de neste seks kampene. Rosenborg gikk faktisk inn i august måned på andreplass, men med bare to seiere i andre halvdel av sesongen raste laget nedover og endte midt på tabellen.

Det var for så vidt greit nok. Klubben var nær oppløsning etter nedrykket i 1979, og kanskje var det bare en sterk mobilisering av 60-tallsgenerasjonen med Nils Arne Eggen og Kåre Rønnes i spissen, som reddet klubben fra å forsvinne i glemselen?

Rosenborgs statistikk mot Vålerenga er interessant lesning. I de 11 første møtene var RBK ubeseiret. Så kom det en grusom periode fra 1977 som varte helt til 1987, der Vålerenga vant de alle fleste oppgjørene. Siden har RBK vært dominant med få unntak. To av dem var strake hjemmetap i 2004 og 2005.

Viggo Sundmoen nådde aldri den stjernehimmelen VG antydet. Han spilte fire sesonger, fra 1978 til og med 1981, og scoret 19 mål på 53 kamper. Scoringssnittet hans er bedre enn det Harald Sunde, Karl-Petter Løken og Kjell Roar Kaasa oppnådde.

79-laget besto av pur unge gutter som Ola By Rise, Øivind Husby, Jan Hansen og Knut Torbjørn Eggen og noen veteraner med Svein Grøndalen i spissen. Mot Vålerengen stilte de slik: Ola By Rise - Øystein Wormdal (Gert Øien 83.min), Jørn Ødegaard, Svein Grøndalen, Tor R. Johansen - Jan Hansen, Øyvind Husby, Steinar Nilssen - Jørgen Sørlie, Knut Torbjørn Eggen, Viggo Sundmoen.

Vålerenga stilte med blant andre Geir Karlsen, Tom Jacobsen, Even Pellerud og Odd Iversen.