Han er bare 23 år gammel, men Birk Ruud har likevel levd et liv med høye topper og dype daler. Nå er det blitt bok med tittelen «Kunsten å fly».

Bare 15 år gammel fikk skikjøreren fra Bærum allerede slippe til på en av de største scenene da han fikk sin verdenscupdebut. Et naturligvis stort vendepunkt i livet for en som enda ikke hadde lov å øvelseskjøre.

Med større press, pengepremier og mediedekning dukket det opp nye utfordringer for det norske supertalentet.

– Da jeg var 16 år begynte tankene å svirre, og ikke minst fokuset mitt på det som krevdes for å prestere ble forstyrret av pengepremier og andre fristelser, forteller Ruud da han møter VG på operataket i Oslo sentrum.

I en idrett hvor man kaster seg utfor store hopp og roterer rundt sin egen akse mange meter opp i lufta er fokus essensielt for å prestere, og ikke minst for å unngå å skade seg skikkelig.

Derfor tok 16 år gamle Ruud grep.

– Jeg tok ansvar og gikk til Olympiatoppen sånn at de kunne hjelpe meg å få tak i en mentaltrener. Jeg trengte å få oppsummert tankene mine og finne rett spor for fremtiden, sier Ruud som samme år tok sin første verdenscupseier bare 16 år gammel.

I to år totalt brukte Ruud mentaltrener som tenåring.

I boken beskriver han hvordan mentaltrener Henrik Jahren Haaland hjalp ham å få tankene nedskrevet på et ark, noe som gjorde det lettere å se hva han måtte endre.

Arket tok han med seg hjem og hang opp så han kunne bli påminnet hva som gjaldt hver eneste dag.

SE: 17 år gamle Birk Ruud imponerte da han møtte VG i 2018.

Men viktigere enn både mentaltrenere og idrettspsykologer var hans far. Pappa Øivind sveiset rails og monterte lys så han kunne trene i hagen både på dagtid og kveldstid.

Han handlet også kunstgressmatter på salg som Birk kunne skli på om sommeren og han bygde hopp av paller som han fikk gratis på Plantasjen.

Etter lengre tids sykdom døde pappa Øivind av kreft 54 år gammel i 2021. Aldri har Birk Ruud hatt det så vondt.

– Det er det mest smertefulle jeg har opplevd. Han var min nærmeste støttespiller og han betydde alt for meg, sier Ruud, og begrunner:

– Han har vært den viktigste av alle vil jeg tørre å påstå når det kommer til flere ting. Pappa er en jeg alltid har lyttet til og jeg tok alltid hans ord på alvor. Hans ord hjalp meg med å håndtere stress og forstyrret fokus da det var et problem, sier Ruud.

NÆRE: Birk Ruud får klem av pappa Øivind etter X Games-sølvet i Big Air konkurransen i Hafjell i mars i 2020. Foto: Geir Olsen / NTB

For i tillegg til å være en god far og legge til rette for sønnens idrettskarriere, kjente han Birk inn og ut:

– Pappa kunne se det på meg når jeg var stresset. Hvis jeg slet med nerver før konkurranser, la han hendene på skuldrene mine og sa «Birk, indre fred», skriver Ruud i boken og utdyper til VG:

– «Indre fred» for meg er liksom pappa sine ord. Når pappa la hendene på skuldrene mine og sa de ordene fikk jeg ro i sjelen.

– Etter hvert skrev jeg det på skiene mine med sprittusj slik at jeg før en konkurranse, når jeg ble nervøs, kunne jeg se ned på skiene og gjenta ordene «indre fred» for meg selv før jeg skulle kjøre, sier Birk Ruud til VG.

Ruud har vunnet OL-gull, VM-gull og flere X Games-gull i sin karriere som frikjører. I boken skriver han at drømmen er å vinne OL-gull i snowboard.

Ruud er glad i spektakulære ting både i og utenfor løypa: