Vinnertiden ble 3,28,32. Ingebrigtsen var suveren på oppløpet og vant med 69 hundredeler.

Pappa og trener Gjert Ingebrigtsen hulket av glede på tribunen.

– Åh, det var lett, sier Jakob Ingebrigtsen inn i TV-kameraet like etter målgang.

Spurt om den uttalelsen, sier Jakob følgende til VG:

– Det er «løye» med det. Løpene er det enkle. I slike situasjoner et er lett å glemme alt det andre, som er det vanskelige. Det å gå på mølla, reise vekk fra venner og familie. Det å legge ned arbeidet. Det er det som er dritt. Hvis du er bedre enn de andre, og kan springe fort, så er ikke det vanskelig. Det er bare å gjøre det du kan. I dag følte jeg meg bra og gjorde det som var rett, sier 20-åringen.

Han legger ikke skjul på at OL er noe som betyr mye for ham.

– OL er noe helt spesielt. Det er det alle har lyst til å vinne. Jeg har drømt om å vinne OL så lenge jeg kan huske, sier Ingebrigtsen til VG.

– Jeg visste at jeg var i bedre form enn jeg noen gang har vært. Da var det bare opp til meg å bestemme meg for hva jeg vil. I dag hadde jeg lyst til å vinne. Jeg bestemmer meg tidlig for å øke sjansene mine for å ta gullet. Jeg greide det, sier han.

Gullet er Norges fjerde gull i sommerens OL.

Se flere bilder fra gull-løpet i denne bildeserien:

Tiden er også en ny olympisk rekord og en forbedring av hans egen personlige rekord (og europeiske rekord) med 36 hundredeler.

– Jeg står her i mine egne tanker og tror mål er der, men så ser jeg at han går og skjønner at mål er der. Det er litt mye, sier Gjert Ingebrigtsen til VG og andre norske medier etter løpet.

– Europeisk rekord, familierekord, Sandnes Idrettslag-rekord, og olympisk rekord og 20 år gammel, oppsummer Gjert.

Etter målgang fikk Jakob Ingebrigtsen et armbånd fra Timothy Cheruiyot.

– Jeg føler han på en måte gir fra seg tronen. Det er litt stilig, sier han til VG.

Og tiden – den var som spådd fra pappa Gjert:

– Han kan løpe 3.28 i en finale, om ikke mer, sa han etter semifinalen.

– Jakob var nok ikke upåvirket, men han har hatt tid til å forberede seg på dette i mange år allerede. Det er mange år siden han sa at han skulle vinne OL-gull. Men det er én ting å si det og en annen ting å gjøre det, sier trenerpappaen etter gulløpet.

GULLKLEM: Gjert og Jakob Ingebrigtsen på OL-stadion. Foto: Bjørn S. Delebekk

Cheruiyot ble nummer to, mens britiske Josh Kerr tok tredjeplassen.

– Jeg er glad. Jeg får sølv og jeg er stolt over dette. Jeg var sterk de første 1400. Da kom Jakob opp var han rask frem til målstreken og jeg følte det litt i hamstringen, så da ville jeg ikke «pushe» ytterligere, sier Cheruiyot til VG, og legger senere til at han må få legen til å se på det.

– Han løp et veldig godt løp og jeg kunne ikke tette den luken, sier Abel Kipsang, som ble nummer fire.

– Fantastisk. Jeg er imponert. Jeg liker å løpe med en god atlet. Han er en av mine beste kamerater ute på banen. Hvis jeg eller en annen «aussie» ikke vinner, så er det bra at det er ham, sier Stuart McSweyn til VG.

– Han viste sin utrolige styrke og norske stil. Han beviste at han i dag og dette året er den beste mellomdistanseløperen i verden, sier Michal Rozmys, som ble nummer åtte.

GULLGUTT: Jakob Ingebrigtsen med OL-gullet rundt halsen. Foto: Bjørn S. Delebekk

Nordmannen gikk rundt hele feltet og i ledelsen etter 200 meter. På den andre runden skrudde Timothy Cheruiyot opp tempoet og overtok teten. Fartssamarbeidet var ifølge Cheruiyot noe hans trener hadde snakket med Gjert Ingebrigtsen før løpet, skriver journalist Cathal Dennehy på Twitter.

På den siste runden var det disse to det sto om. Timothy Cheruiyot hadde ledelsen, men Ingebrigtsen fulgte rett bak ham. På slutten hadde kenyaneren ingen muligheter til å følge Sandnes-karen.

Det var store forventninger til 20-åringen, som på forhånd hadde årets tredje beste tid på distansen.

I VM i Doha i 2019 ble Jakob Ingebrigtsen nummer fire på 1500 meter – og var ekstremt skuffet over det. Året før tok han EM-gull både på denne distansen og på 5000 meter. I OL gjorde tidsplanen det umulig å kombinere 1500 og 5000 meter.

Karsten Warholm tok tidligere i OL-gull på 400 meter hekk. Før det hadde ikke Norge tatt medalje i løpsøvelser i OL siden Vebjørn Rodal vant 800 meter i 1996.