VG slår på tråden til Moen bare timer etter at han løp inn på tiden 1.00.20 på halvmaratonet i Malaga. Det holdt til en tredjeplass.

– Løpet åpnes litt over evne, og det betaler jeg på sluttiden. Men jeg slår et par gode løpere, så dette var et steg i riktig retning, sier Nordstad Moen til VG.

Han er klar på at hadde halvmaraton vært hovedfokus, har han 59-grensen i seg.

Moen trener målrettet mot maraton, og i desember står årets største mål: Fukuoka maraton.

Der har løperen gode, gode minner fra. I 2017 vant han løpet på tiden 2.05.48, tok europeisk rekord og satte den beste maratontiden oppnådd av en ikke-afrikansk løper.

– Det Fukuoka-maratonet ... Jeg håper det er noe magisk i lufta. Jeg var i ganske god form den gangen, og persen min fortsatt fra det løpet. Jeg tror fortsatt jeg kan være i litt dårligere form og fremdeles være på skuddhold, sier han.

Hverdagen er ganske annerledes enn desember 2017.

Da slet Nordstad Moen med hælene. Pingvin-gange hver morgen og følelsen av å sitte i rullestol etter hver langtur, plaget ham i seks år.

I 2022 la han seg under kniven. I tillegg avsluttet han samarbeidet med den italienske treneren Renato Canova, og flyttet hjem fra Kenya.

Nå er han sin egen sjef. Og han drømmer stort om nye rekorder.

– Jeg tenkte på det etter målgang nå. Før haltet jeg hjem og hadde dårlig helse da jeg løp 2:05. Det er helt utrolig å gå i mål og ikke ha vondt, bortsett fra at det brenner i brystet. Jeg ser lyst på å trene de neste fem ukene, sier han og fortsetter:

– I 2017 lurte jeg på om jeg kom til start, for jeg hadde så mange problemer med hælbeinet som var konstant betent. Det er godt å ikke trenge å skylde på det mer.

Det var mange som forventet at Nordstad Moen skulle bli den nye norske superløperen etter seieren i Fukuoka. Presset har aldri preget ham.

– Jeg lever drømmen min, selv om det er et tøft spill. Man faller fort ut av varmen om du ikke presterer på en halv sesong. Det er hardt, men jeg har tatt konsekvensene av mine feil, og ikke gitt opp. Mange ville nok fått nok. Jeg har ikke fått nok og er motivert til å satse videre.

– Er du tilbake i godt gammelt slag?

– Jeg kan fortsatt ikke si at jeg har toppnivået inne, men jeg restituerer bedre enn jeg har gjort på flere år. Helsen er i bedre forfatning. Jeg taper ikke mental energi på at jeg har vondt i akilles-festet. Så jeg tror det er gode muligheter å komme tilbake på mitt beste, sier han.

– Hvilke mål setter du deg i Fukuoka?

– Jeg tror ikke det er noe «hokus pokus». Jeg er der jeg trenger å være, og jeg forventer at jeg løper under OL-kravet. Det er et minimum. Om det stormer og er vind, kan det være jeg vinner, men er over OL-kravet. Jeg forventer å løpe fortere enn 2:07. Det skal gjøres, sier han og legger til:

– Jeg forventer at det blir et løp rundt 2:05, lav 06.

HISTORISK: Her krysset Sondre Nordstad Moen mållinjen etter to timer, fem minutter og 48 sekunder i Fukuoka, Japan. Foto: Foto: Takahiro Nishada, innsendt

Manager André Hjorteseth er stum av beundring av motivasjonen til 32-åringen.

– Vi snakker om en mann med «ni liv». Folk tror han er over toppen. Nå beviser han igjen at han kan komme tilbake på tidligere toppnivå, sier Hjorteseth.

– Det er helt ufattelig å jobbe seg tilbake helt alene. Uten en gruppe, uten trener og alene i høyden. Han er helt ufattelig!

Når VG spør Moen hvorfor han ikke har fått seg en ny trener, forklarer han det slik:

– Før var det ikke korrelasjon mellom trening og løp. Nå føler jeg at jeg kan prestere ut fra det jeg gjør på trening. Jeg har mer kunnskap og vet nok om egen kropp til å komme opp på nivået. Jeg føler jeg er mer relevant i spillet enn før, og det gir motivasjon til å prestere jevnt over tid uten å være i rullestol etter hvert løp, sier han.

Han mener operasjonen forlenget karrieren.

– Det er så fort gjort å glemme det man har vært gjennom. Det står ikke på resultatlistene at jeg har hatt problemer med beina. Det var en skade man kunne leve med, men man blir knekt mentalt til slutt, sier han.

Moen har opplevd mye de siste årene. Her er han corona-isolert i Kenya:

Nå skrur Moen hodet mot 25 dager med oppkjøring før han vender snuten mot Japan.

3. desember går det kjente maratonløpet av stabelen.

– Det er lett å tenke at det er mye å forsvare, men jeg har ikke så mye å forsvare annet enn det jeg forventer av meg selv. Jeg tror det blir lagt til rette for et raskt løp, og jeg tror det kan passe meg, sier han.