Mens halvparten av eliteserielagene er slått ut, og de andre lagene roter fælt mot svakere motstand, cruiser Rosenborg (og Molde) videre i cupen. RBK har scoret henholdsvis 3, 6, 7 og 7 mål i de fire kampene. Tromsdalens Mohammed Ahmed er den eneste som har satt en ball i RBK-buret i årets cupkamper.

Med fare for å bli litt kjepphøy: Det lukter cupfinale av dette laget, for ikke å si cupgull.

Noen som husker når Rosenborg sist vant NM, som det offisielt heter? Faktisk er 12 år gått siden Bodø/Glimt ble slått 3-1, og det er alt for lenge. I mellomtiden er RBK slått ut av lag som Ranheim, Follo, Kristiansund, Sandefjord og Hønefoss, og det er for svakt. Tre ganger har Molde blitt for gode, og det svir.

Klasseforskjell skal det være mellom eliteserielagene og de som ligger både ett og to nivå under, men det er bare Rosenborg som konsekvent knuser all svakere motstand. Et åpenbart kvalitetsstempel.

For at det skal være mulig må to faktorer være på plass. Den første er at Rosenborg har utviklet et eget spill som motstanderen ikke kan stå imot. Det andre er at spillerne må være på hugget. Egentlig var det vel bare i stormbygene i Vuku at motivasjonen ikke holdt mål.

Når Rosenborg rader opp storseirer så forteller det oss at spillerne tar oppgaven på alvor. De er skjerpet, de er spillesugne og de har lyst til å nå cupfinalen.

Jeg synes det er verdt å merke seg at spillerne maler på i andre omgang, selv om avansementet er sikret. Det forteller meg at trener Kåre Ingebrigtsen har fått spillerne til å skjønne betydningen av å drille angrepsspillet.

Cupkamper mot lag fra lavere divisjoner er den beste rolletreningen man kan få. Det hevdet i alle fall en forhenværende RBK-trener som har vunnet flere cupfinaler enn noen andre. Når motstanderen er dårligere, byr det seg en utmerket anledning til å øve på flyten i spillet. Det blir litt lettere å få til de riktige ballbanene og øve rolletreningen. For meg ser det ut som bare Rosenborg, og kanskje Molde, har skjønt hvilken enestående mulighet som ligger i slike kamper.

De som bryter ut av mønsteret sitt og begynner med individuelle fiksfakserier, har gått glipp av et vesentlig kapittel i læreboka. Mens Rosenborg forsterker elementene i sitt angrepsspill, er det en del andre som degenererer sitt spill.

Betingelsene rundt denne kampen var til Tromsdalens fordel. De slo et annet eliteserielag 6-2 i forrige runde og kom til Lerkendal med brukbar selvtillit. Rosenborg kunne mistenkes for å ha litt energilekkasje inn mot lørdagens storkamp mot Molde. De skiftet fire av seks i de fremre leddene og rokket ved relasjonene sine. Det var mulig å være en cupbombe, men Rosenborg-spillerne røsket ut tennmekanismen umiddelbart.

Kombinasjonen av besluttsomhet, dyktighet og litt flaks gjorde at det sto 2-0 før fem minutter var spilt. Gjestene inntok tilskuerrollen da Rosenborg scoret på begge sine to første sjanser.

Og da kunne treningen i god samhandling starte. Det er viktig å forstå at gårsdagens kamp var et ledd i forberedelsene til de store slagene ut over høsten. Rosenborg-spillerne har skjønt det, derfor vant de 7-1.