– Etter OL i Sotsji mistet jeg litt av motivasjonen, innrømmer han overfor Adresseavisen.

I går testet 29-åringen den omstridte sprintløypa i Östersund. Krappe svinger, stupbratte motbakker, et kort oppløp og svært løse spor kan føre til at tilfeldigheter avgjør lørdagens generalprøve for sprinterne før Falun-VM.

FIS godtok norsk krav

Både den norske treneren Arild Monsen og Sveriges landslags-sjef Rikard Grip reagerte fredag på løypa og krevde at arrangøren stenger den før prologen lørdag. Det valgte det internasjonale skiforbundet (FIS) i går ettermiddag å gjøre.

– Løypa er veldig kort og har bratte bakker. Jeg skal prøve å gjøre mitt beste, men for meg hadde det vært bedre om den hadde vært flatere, sier Kriukov.

I Vancouver-OL i 2010 tok han gull. I Val di Fiemme-VM for to år siden ble han sprintkonge med gull både på den individuelle sprinten og lagsprinten. Under OL på hjemmebane i fjor fikk Kriukov sølv på lagsprint.

Kone og datter

I år har han ikke klart å markere seg i samme grad. Bortsett fra fjerdeplassen i Rybinsk har det gått trått. Sammenlagt i sprintsammendraget er han bare på 14. plass, godt bak både Aleksej Petukhov og Sergej Ustiugov.

– Hva har skjedd med deg fra i fjor?

– Det har ikke vært noen store problemer, men det er blitt en del nytt for meg. Jeg har jo kone og en datter og har nok litt mindre motivasjon. Motivasjonen var veldig sterk foran OL, fordi mesterskapet foregikk hjemme i Russland. Men jeg har trent mye også i år, forsikrer han om.

Imponert over Northug

Norges landslagstrener Arild Monsen hadde ventet seg mer av Kriukov i år. Nå ser han på både Petukhov og Ustiugov som større trusler for de norske løperne i Falun.

– Jeg leser bare resultatlista og ser at han ikke er like sterk som han har vært.

– Ser du hva han er blitt svakere på?

– Nei, jeg gjør ikke det, men det som gjorde ham til verdens beste var stakingen. Han hadde en utrolig kraft, sto voldsomt høyt og hadde en fantastisk kraft i høy fart, forklarer Monsen.

Tross sviktende resultater i år har likevel ikke den norske sprintsjefen avskrevet Kriukov som medaljekandidat i VM.

Lørdag får russeren testet formen mot blant andre Tomas Northug. Kriukov er imponert over det Northug-brødrene har prestert denne sesongen. På eget initiativ trekker han frem at også en tredje Northug, lillebror Even, er på vei mot langrenns-toppen.

– Hvis det kommer tre Northug-brødre i verdenscupen, er det veldig sterkt.