– Jeg hadde et øyeblikk der jeg tenkte at gullet ville glippe, forteller hun til VG i intervjusonen etterpå.

– Jeg så meg tilbake og så at Ida (Marie Hagen) var fryktelig nærme. Gullet betyr ekstremt mye, fortsetter gullvinneren, og kan ikke huske at hun har falt siden hun var 13–14 år gammel.

– Jeg hadde hjertet i halsen, beskriver kombinertsjef Ivar Stuan.

Tårene rant hos gullkvinnen i målområdet etter løpet.

– Jeg var nesten på tur til å kaste opp det første jeg gjorde i dag, sier hun og har kjent på det enorme favorittpresset.

– Jeg tok en sjokolade for å roe meg. Jeg klarte nesten ikke å skjære brødet i morges.

Hun opplyser til VG at hun har jobbet med mental coach Frode Moen og trener Thomas Kjelbotn for å takle nervepresset i VM.

– Det Gyda gjør i dag er helt enormt, sier Marte Leinan Lund som endte på 8. plass.

Ida Marie Hagen dundret på bakfra og truet en periode den store VM-favoritten. Men Hagen sluknet på slutten og måtte ta til takke med 4. plassen. 17-årige Nathalie Armbruster knep VM-sølvet foran Haruka Kasai (19) på bronseplass.

– Jeg hadde angret om jeg ikke hadde gått for det, sier Ida Marie Hagen til VG. 22-åringen fra Bærum har vært den beste langrennsløperen hele sesongen. Hun var 1300 meter fra mål bare 13 sekunder bak.

– Jeg er veldig skuffet over ikke å ta medalje, legger hun til.

Etter et svært dramatisk hopprenn sikret Gyda Westvold Hansen seg 20 sekunders ledelse før langrennet. Johaug-kusinen fra Dalsbygda har vunnet ni av ni verdenscuprenn denne sesongen. Therese så rennet sammen med heiagjengen fra Nord-Østerdal på tribunen i Planica.

– Jeg ble et nervevrak da hun falt nede i svingen der, sier Johaug til NRK.

– Vi lever på gras og kraftfor. Det er vel det som er hemmeligheten, fleiper Westvold Hansen selv om de sterke idrettstradisjonene i familien.

– Det ligger an til et Gyda Westvold Hansen-show, meldte NRK-ekspert Torgeir Bjørn før de fem kilometerne i Slovenia. Og det ble et nytt gull i Norges gamle paradegren, men dramatikken ble mye større enn alle hadde ventet.

Allerede etter seks minutters løpstid falt storfavoritten i en vanskelig bakke med løse forhold. Hun mistet all fart. Halvveis lå Ida Marie Hagen bare 20 sekunder bak Westvold Hansen. Gullet var truet.

– Det kunne gått skikkelig ille, mener trener Thomas Kjelbotn og roser Westvold Hansen for å ha beholdt roen.

Westvold Hansen gikk forsiktig ut, men allerede etter 1,2 km hadde hun økt ledelsen til 25 sekunder. Men det var Ida Marie Hagen som gikk klart raskest ut.

Så kom dramatikken med fallet.

– Jeg var skikkelig stiv rett etterpå, forteller hovedpersonen.

Men hun hadde spart krefter til en god avslutning.

– Jeg tror hun hadde enda mer å gå på, sier kombinertsjef Ivar Stuan til VG.

Gyda Westvold Hansen tok gullet med 11,5 sekunders margin. 25 sekunder er det minste hun har vunnet med tidligere denne sesongen.

Hun skriver seg inni en gyllen tradisjon.

Skilegenden Thorleif Haug vant Norges første OL-gull for 99 år siden før Norge tok 12 av 12 mulige OL-medaljer i kombinert frem til 2. verdenskrig. De norske herrene tapetserte også pallen fire ganger i forløperen til VM i den unike norske kombinertepoken.

TØFT I BAKKEN: Gyda Westvold Hansen ble testet maksimalt i hopprennet fredag. Foto: Terje Pedersen / NTB

Gyda Westvold Hansen opplevde også et stort drama i hoppbakken tidligere på dagen.

– Det var helt jævlig på toppen, sier hun til VG.

20-åringen sier hun har følt seg kvalm fredag formiddag. Forventningspresset har vært enormt på nordøsterdølen. Alene igjen på toppen måtte hun vente på grunn av for gode forhold. Farten ble satt ned to avsatser. Så snudde vinden.

– Jeg så at vindvimplene bare snudde rundt. Jeg måtte gjøre all jobben selv og satse på at «vindkompen redder meg».

Men kusinen til Therese Johaug leverte i første del av kvinnenes VM-renn i kombinert. Hun fikk bakvind og hoppet 91 meter. Syv meter bak Nathalie Armbrusters lengstehopp.

– Veldig nervepirrende. Men jeg har trent mye i bakvind i tilfelle noe slikt skulle hende, forteller hun.

Det er klart at Gyda Westvold Hansen og Ida Marie Hagen blir de to kvinnene i kombinerts mixed lagkonkurranse søndag. De to herreløperne er ennå ikke tatt ut.