Verkeland er mest sannsynlig den eneste rytteren i mesterskapet som har avlet frem, trent opp og ridd inn hesten selv.

- Jeg har jobbet veldig hardt med denne hesten. Det har vært en lang humpet vei, men da betyr det ekstra mye å klare det, forteller hun.

Dyr hobby

VM arrangeres i Belgia i september. I mesterskapet møter hun konkurrenter fra store stutterier fra hele verden. Der avles hestene frem av styrtrike eiere, som lønner ryttere for å ri deres hester. Hestesporten er en dyr idrett. I fjor ble verdens beste hest estimert til å være verdt over 50 millioner kroner. Selv har Verkeland ingen store sponsorer, men må ta alt fra egen lomme.

- Det koster med pleie av hestene, egen kiropraktor, reising og frakt, opphold og mange andre kostnader. Vi må bli flinkere til å finne sponsorer, men jeg vil bare drive med det jeg elsker og ikke tenke på alt det andre, sier rytteren.

Mange deltakere har store team i ryggen, men Verkland har to gode hjelpere i venninnen Linn Strømberg Sødal og trener Nicolai Lindbjerg.

Overrasket

Uttaket skjedde for to uker siden, på grunnlag av resultatene så langt i sesongen. Verkeland og Quite Atilla har ikke vært best hver gang, men prestert jevnt bra. Selv hadde hun aldri trodd at hun skulle bli uttatt til VM, og det har heller ikke gått opp helt for henne to uker etter.

- Det er helt uvirkelig, men innmari artig. Jeg venter fortsatt på at de skal ringe og si at uttaket var feil, sier hun.

Ulike forutsetninger

I og med at hun stiller med litt andre forutsetninger enn mange av konkurrentene og ingen mesterskapserfaring, har hun ingen store ambisjoner om en topplassering i VM.

- Det er stort for meg å delta. Det kan være en engangsopplevelse. Jeg skal selvfølgelig gjøre mitt beste, men meste av alt skal jeg ha det gøy og få masse erfaring, sier hun.

Mesterskapet er noe av det største som skjer innen hestesport i løpet av året, og interessen i utlandet er enorm i forhold til i Norge. De dyreste billettene selges for om lag 40 000 kroner.

Hest er livet

Hu bor på og driver Verkland gård sammen med mannen og to barn. Hest er både jobb og hobby for Malvikingen.

- Hverdagen er ganske ensformig. Jeg må kombinere familieliv og hektiske dager i stallen. Foring, ridning og stell, i tillegg til undervisning på kveldene av folk som har hestene sine her. Det er ikke akkurat en åtte til fire-jobb, sier hun.

Hest med personlighet

Verkland har et spesielt forhold til Lilly, eller Verklands Quite Atilla som hun heter på papiret, og beskriver henne som modig, avbalansert, viljesterk og veldig snill. De har tilbrakt hele livet til den seks år gamle hesten sammen på gården. Det har vært en spennende reise for rytteren.

- Jeg har vært veldig tålmodig, og vi har møtt på mange utfordringer. På sikt kan det være positivt, så får vi se om hvordan det går i syvårsklassen og i årene fremover, sier hun.

Foto: Sporten;ADRESSEAVISEN