«Hvordan er det mulig å intervjue Jakob Ingebrigtsen etter VM sølvet, uten å nevne overraskelsen Narve Gilje Nordås med et ord. Så man virkelig ingen journalistiske poeng? Eller er man redd noe?»

Tore Strømøy, mangeårig NRK-mann best kjent for programmet «Tore på Sporet», tok til Twitter onsdag kveld.

Det skjedde etter at Jakob Ingebrigtsen tok sølv på 1500 meter, kun tre hundredeler foran Narve Gilje Nordås.

Sistnevnte er trent av Gjert Ingebrigtsen.

NRK stilte ingen spørsmål til Ingebrigtsen om Nordås. I intervjusonen noe senere stilte Dagbladet, som eneste medie, spørsmål til Ingebrigtsen hva han syntes om bronsen til Nordås.

– Det var mange som leverte som forventet. Da er det kjipt å ikke føle seg helt 100 prosent selv, sa Jakob Ingebrigtsen.

Overfor VG utdyper NRK-veteran Tore Strømøy:

– Det folket sitter igjen med er at Narve tar inn 40 meter på oppløpet, og så kommer det ikke spørsmål om det. Man må stille spørsmålene som folk lurer på, sier Strømøy.

– Det er et problem at journalister ofte blir supportere. De må ikke glemme å være journalister og stille de opplagte spørsmålene, sier Strømøy.

Gjennom de siste dagene har Ingebrigtsen gjort det klart at han kun ønsker spørsmål om seg selv.

På et pressetreff 17. august fikk pressen beskjed om at både Ingebrigtsen og Nordås ønsket kun spørsmål om seg selv og det sportslige.

Da Ingebrigtsen fikk spørsmål fra en finsk journalist om hvorfor han kun ønsket spørsmål om seg selv, svarte han:

– Jeg er glad i å snakke om meg selv. Jeg er først og fremst her for å løpe selv. Jeg er ikke her for å gjøre så mye annet.

20. august, etter semifinalene på 1500 meter, fikk Ingebrigtsen spørsmål fra Aftenposten om hvordan han så på den norske gullduellen.

– Jeg tror vi alle springer mot de fleste. De som er i finalen, er de man skulle forvente var der, sa Ingebrigtsen.

To dager senere, 22. august, var det pressetreff med storebror Henrik Ingebrigtsen. Igjen ble det påpekt at det kun ville bli besvart spørsmål om seg selv og det sportslige.

Etter finalen, hvor Nordås var svært nære å løpe opp Ingebrigtsen, ble det ikke stilt spørsmål til Ingebrigtsen om det.

– Det er litt hektisk i sekundene i Mixed Zone. Vi valgte å fokusere på skuffelsen til Jakob og at han ikke nådde sesongens store mål. Så skulle vi selvfølgelig ha stilt et spørsmål om hva han synes om bronsen. Det gjorde vi dessverre ikke, sier NRK-redaktør Espen Olsen Langfeldt.

Han avviser totalt at NRK har fulgt føringer fra friidrettsforbundet om at det ikke skal stilles spørsmål til Ingebrigtsen om Nordås.

– Konflikten har vi dekket ganske behørig. Vi har også forsøkt å komme i kontakt med Gjert under mesterskapet, men han har gjort seg utilgjengelig, sier han.

Jakob Ingebrigtsen og Narve Gilje Nordås måtte begge se seg slått av Josh Kerr. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Heller ikke VG stilte spørsmål om Nordås i løpet av de rundt seks minuttene en samlet, skrivende presse fikk med Ingebrigtsen etter løpet.

— Vi har hatt en livlig debatt internt i dag om spørsmålene Jakob Ingebrigtsen ikke fikk i går. Meningene er delte, men jeg mener både vi og andre burde spurt Ingebrigtsen om hva han tenker rundt to medaljer til Norge - spesielt i lys av hvem som trener konkurrenten hans, sier sportssjef i VG, Frode Buanes.

— Vi foretar våre egne journalistiske vurderinger uavhengig av hvilke eventuelle føringer andre skulle forsøke å legge på oss, fortsetter han.