Aksel Lund Svindal leverte over all forventning i helgens verdenscupcomeback i Lake Louise. I lørdagens utforrenn gikk han til topps, og han gjentok bragden i søndagens super-G.

Kjetil Jansrud fikk det ikke helt til å klaffe i rennene (9.— og 7.-plass), men leverte topptider på trening i forkant.

Også Aleksander Aamodt Kilde imponerte stort. I søndagens super-G kjørte han inn til en sterk tiendeplass.

Neste helg er det nye fartsøvelser i Beaver Creek. NRK-ekspert og tidligere landslagssjef Marius Arnesen spår mer norsk jubel både der — og senere i sesongen.

— Alle nordmenn burde bare skru på TV-en til hvert renn fremover. Vi har et fantastisk lag. Jeg er overbevist om at Jansrud kommer også. Med ham og Aamodt Kilde har vi en rå trio og verdens beste fartslag. Det er bare å glede seg til fortsettelsen, det blir mange seiere og poeng fremover, sier Arnesen til Aftenposten.

Sammenlagtkampen

I et VM-fritt år handler mye om verdenscupen sammenlagt, og om noen kan hamle opp med Marcel Hirshcer. Østerrikeren har vært verdens suverent beste i de tekniske øvelsene de siste årene og har vunnet sammenlagt fire år på rad. Derfor kan Svindals trumfferd i Lake Louise bli vært viktig i sammenlagtkampen.

Kjetil Jansrud fikk det ikke helt til å klaffe i Lake Louise, men spås en god sesong. Foto: Sergei Belski-USA TODAY Sports/NTB scanpix

Før helgens triumfer måtte man helt tilbake til 29. desember 2013 for å finne forrige verdenscupseier for Svindal. Søndagens seier var Svindals åttende i Lake Louise. Det var også der han noterte sin første verdenscupseier.— Dette viser at han har gjort jobben til nå veldig bra og at han er vanvittig godt forberedt til en ny sesong. At han vinner to dager på rad voser en mental styrke som er helt rå. I dag slapp han seg helt løs, og det er en nytelse å se på. Det er stort. Han er en stor idrettsmann som vinner samme sted som han vant sin første verdenscupseier for ti år siden, sier Marius Arnesen til Aftenposten.

Han mener Svindal akkurat nå er verdens beste i fartsdisiplinene.

Sportssjefen: - Mental styrke ikke mange har

Svindal mistet nesten hele fjorårssesongen etter at akillessenen røk. Han rakk akkurat å komme tilbake til VM, og der var han svært nær en pallplass. Helgens renn i Lake Louis markerte imidlertid nordmannens verdenscup-comeback.

Dét comebacket kunne ikke gått stort bedre. Med seier i utfor og super-G har Svindal igjen tatt steget opp på alpint-tronen.

Med 27 verdenscupseiere er Svindal inne på topp ti-listen over alpinutøverne med flest seiere gjennom historien.

Han mener skadeoppholdet på noen måter kan ha vært en fordel.

– Det har vært bra for hodet. Istedenfor å stresse og jage og hele tiden være på grensen sånn helsemessig og med tanke på formen, sier Svindal til NRK.

– Jeg har merket på treningene vi har gjennomført at han har vært veldig sulten, minst like mye som før. Han går til oppgaven med livets lyst, for å si det slik, og han har en mental styrke ikke mange har, sier Norges sportssjef Claus J. Ryste til NTB.

I fjor tok Jansrud dobbeltseier i de første fartsrennene. Han håper å slå tilbake med topp-plassering i Beaver Creek.

– Det gjelder bare å kjøre på videre. Fortsatt mangler jeg litt, men kjøringen min var delvis bedre i dag enn lørdag, sier Jansrud til NTB.